HELLODESIGN.HU – design.derű.barátok.

Hova tovább magyar design?

Posted in 11. Interjúk by Hellodesign on 2011. május 9. hétfő

Gombold újra! DIVAT A MAGYAR

Látványos, a szakma, a nagyközönség és a sajtó érdeklődését egyaránt kiváltó divatbemutatóval és díjkiosztóval zárult tegnap este a “Gombold újra! Divat a magyar” öltözéktervezési kormányzati pályázat, melynek kiírását itt a blogban is megtalálhattátok. A nagy népszerűségnek köszönhetően újságírók, bloggerek, fotósok, videósok, tévések hada volt jelen a jól kommunikált eseményen. A kifutón látható, döntős alkotásokat sok helyen meg lehet tekinteni az általunk készített fotóktól sokkal jobb minőségben, ezért a sajátjainktól megkímélünk mindenkit. Az esemény kapcsán interjút készítettünk a pályázat további életéről illetve a pályázatban részt vevő, megújulás alatt álló Designterminálról a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) stratégiai kommunikációs főosztályának helyettes vezetőjét, Böszörményi Nagy Gergely urat kérdezve.

Hellodesign: Mi a Gombold újra! Divat a magyar pályázat további élete?

Böszörményi Nagy Gergely: A Balassi Intézet a magyar intézetek munkáját koordinálja szerte a világban (18 nagyvárosban – a szerk.). Nagyon adekvát válasz lenne, ha azokon a helyszíneken, azokban a városokban, ahol a divat egy fontos szegmense a kultúrának, ott ezek a kollekciók vagy legalább is ezeknek a kollekcióknak egy része be tudna mutatkozni. Szeretnénk tovább dolgozni a MOME-val (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) akivel most egy jó együttműködés alakult ki, azért, hogy ezeknek a fiatal tervezőknek a menedzsmentjét kitaláljuk, olyan megoldásokat, amik eddig nem voltak adottak és amik eddig megnehezítették a munkájukat még akkor is, ha nagyon tehetségesek.

Hellodesign: Ahogy a tervezők kikerülnek az iskolákból, nincs számukra egy inkubátorház vagy valamilyen pályára segítési modell. Ezt a szerepet nem tudta betölteni a Designterminál sem, így sokak 1-2 év próbálkozás után pályaelhagyók lettek.

Böszörményi Nagy Gergely: A KIM és a kormány nem szeretne szakavatatlanul beleszólni egy olyan ágazatba, aminek megvannak a maga szabályai, a maga törvényei, a maga esztétikai/szakmai világa, de bele akar szólni szakavatott segítséggel, támogatással. Ezért fontos az, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel együttműködünk, ezért fontos, hogy van egy olyan platformunk, egy olyan háttérintézményünk, mint a Designterminál amit meg lehet tölteni és zöld mezős beruházásként lehetőséget kell teremteni arra, hogy legyen egy folyamatos szakmai párbeszéd a divat szféra, a kreatív ipar és a kormányzat között. Erre egy ilyen intézmény tökéletes. Azon fogunk dolgozni a következő napokban – holnap reggel indul ez a munka – hogy kitaláljuk, hogy történjen ez, kinek a bevonásával, milyen módon, mi legyen a rövidtávú, középtávú és hosszútávú cél. Így most sok konkrétumot nem tudom mondani, de az biztos, hogy a rendezvény sikeres volt, 400 pályázót mozgatott meg és ha a divatblogok visszhangját nézzük, azt lehet mondani, hogy az egész szférát megmozgatta ez a kezdeményezés. Ez egy jó antré ahhoz, hogy legyen egy folyamatos párbeszéd és kitaláljunk megoldásokat. Megoldásokat szeretnénk szállítani, ez a legfontosabb.

Hellodesign: A pályázatnak elsősorban a figyelemfelhívás és nem konkrét termékek gyártása volt a célja?

Böszörményi Nagy Gergely: Ha azt látjuk, hogy erre van társadalmi igény, ha azt látjuk, hogy a fiatal magyar tervezők munkája érdekli a közvéleményt – márpedig úgy tűnik, hogy érdekli – akkor tovább gondolkodunk, már az ő bevonásukkal. Ez fog történni a következő hetekben, hónapokban.

Hellodesign: Említésre került a Designterminál. Mit lehet tudni a jelenlegi helyzetéről?

Böszörményi Nagy Gergely: A Designterminál az elmúlt években nem volt megtöltve tartalommal. Volt egy nagyon jó hardver és nem volt jó szoftver hozzá. Szeretnénk ezt a kettőt egyensúlyba hozni, szeretnénk azt, hogy nem csak évente egy hétre, a Design7 erejéig megnyíló intézmény legyen, hanem folyamatosan, szakmailag színvonalas programokkal operáló műhely legyen, eljusson a design, a kreatív ipar azokhoz is, akikhez eddig nem, illetve akikhez eddig is, csak eddig más formában. Azon dolgozunk, hogy a következő hónapban már megnyithassa a kapuit az új Designterminál.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: