HELLODESIGN.HU – design.derű.barátok.

Piros pont a magyar designnak

Posted in 01. Design by Hellodesign on 2011. április 21. csütörtök

Nagy potenciál rejlik a hazai kreatív iparágakban. Ötleteink, látás- és gondolkodásmódunk sikerekre ad alapot. Gyakran az átgondoltság, a széles körű tájékozottság, a piaci mechanizmusok ismerete és a kooperáció hiánya gátolja a jelentős eredmények elérését. A professzionalizmusnak azonban megvan az eredménye, amire kiváló példa a Co&Co csapata által megalkotott COCODICE termék, mellyel idén megnyerték a design Oscar-díját, a Red Dot Design díjat!

A Red Dot Design díj

A Red Dot Design díj minden évben egy neves szakmai zsűri által bírált, világviszonylatban elismert, Magyarországon inkább szakmai körökben közismert kitüntetés, amelyet csakis a termékfejlesztés legjobbjainak ítélnek oda, éppen ezért afféle termék és designer Oscar-díjnak is aposztrofálják. Tulajdonképpen a legrangosabb elismerés, amit ma a világban termék, márka, design és designer kaphat. Évről évre olyan cégek osztoznak a Red Dot díj elnyerésével járó sikerekben, mint pl.: az Apple, a BMW, a Grohe, a Mercedes, a Dell, a Hilti, és többek között a Ligne Roset. Természetesen minden fórumon hangot is adnak a cégek ennek az elismerésnek, hiszen ez egy védjegy, amely a kiváló terméket hivatott szimbolizálni, és nem utolsó sorban vásárlás ösztönző is.

Az idei, azaz a 2011-es Red Dot díj egyik kitüntetettje, termékkategória győztese a hazai fejlesztésű COCODICE, amit a Co&Co csapata fejlesztett, európai uniós támogatással, amely szép példája annak, hogy egy magyar know how, EU-s segítséggel világszintű termékké nőheti ki magát.

A COCODICE


A Corner-Contact Dice, COCODICE, magyar nevén sarok-kapcsolati dobókocka, tulajdonképpen egy logikai rendszer újgenerációs dobókockákkal. Történelme során a dobókocka, bár sok játékban használják, és külseje változatos, lényegében nem változott, ez az első alkalom, hogy valódi termékfejlesztésen megy keresztül.

A Cocodice tulajdonképpen egy újfajta térbeli fejlesztőjáték, érdekes kombinációja a szerencsének és a stratégiának. Ezt a jellegét annak köszönheti, hogy a kocka értékei nem a lapokon, hanem a szélein helyezkednek el, ezáltal a legtöbb logikai játék alapkoncepcióját, az építő- és játékelemek egymásra hatását valósítja meg az éleken és a sarkokon (Domino, Mahjong, Sudoku, Rubik, stb., az ilyen típusú játékok lényege az egyes elemek egymásra hatása).

A logikai játékok tartalmi, használati, játékszervező, képességfejlesztő és még sok más egyéb eleme kerül így újfajta kontextusba. A játékok közös vonása az, hogy mindegyik a Cocodice-nak a hagyományos dobókockához képest újraértelmezett jelölésrendszerét használja ki. A Cocodice nem pusztán a véletlenszerű sorsolás eszköze – bár hagyományos dobókockaként is használható – hanem a játékokban alapfeltétel az éljelölések játékstratégia szerinti összeillesztése.

A játék felépítéséből és a játékszabályokból (fejlesztői instrukciókból) adódóan 4-5 éves kortól játszható. Elsődlegesen 10-12 éves korig a játékossága mellett több korcsoport számára fejlesztőeszköz, később pedig érdekes és szórakoztató időtöltés, egészen 90+ éves korig.

A játékcsaládot a Co&Co csapata befogadó szemléletű tervezéssel fejlesztette, így a COCODICE akadálymentesített játék a látássérültek számára. A bemetszések könnyen felismerhetőek, a látók és a látássérültek közösen is tudnak a kockával játszani.

Gyerekkorban a térlátást, nagy- majd később a finommotorikus mozgásokat, a tükörkép ismereteinek gyakorlását segíti (betűírás tanulásánál a tükörírás és betűk keverésének elkerülése: db, qp, E3, stb.), valamint kombinatorikus, logikai és matematikai rész-fejlesztőeszközként is szolgálhat.

A játék fontosságát a XXI. században senki nem vitatja. Az emberi kultúra egésze azon képességen alapszik, hogy tudunk játszani. A játékot is magába foglaló alkotó tevékenység, az arról való gondolkodás, illetve az abból való tanulás a kultúránk alapja. A játék lényege, hogy a játékként végzett tevékenység örömet szerez. A Cocodice térbeli kombinációs logikai fejlesztőjátékkal azonban = komolyabb = céljai vannak az alkotóknak.

Az átlag óvodákban a gyermekek megközelítése a hibakereső, javító, kompenzációs szemléletű nevelésnél megmerevedik. A gyermekek fejlettségét diagnosztizálják, kiemelik azokat a képességeit, amelyekből elmaradása van a gyermeknek, amit aztán folyamatosan fejlesztenek, javítanak. Ez kompenzáló, korrekciós szemlélet.

Egyre több óvodában az válik fontossá, hogy a gyermeket indirekt hatásrendszerrel sokkal erősebben fejlessze a pedagógus. Igyekeznek a gyermek legjobb képességét megkeresni, a szülőkkel megosztják tapasztalatukat, felfedezett a tehetség csírát milyen módon lehet tehetség ígéretté tenni. A tehetségek segítése nemzeti ügy ma az oktatásban. Ehhez a munkához kiváló eszközként alkalmazható a Cocodice. Kulcsfontosságú tényező, hogy az adott eszközzel (kockával) a tudás és képességtartalom kiemelkedő teljesítményre ösztönzi a gyermeket. Játszva, örömteli cselekedés sorozattal. Ezzel az eszközzel igazán kreatív légkört tudunk teremteni a gyermekeknek, mert szokatlan, új kihívásokra, problémamegoldásokra késztetjük őket, mert nem hagyományos kockát kapnak a kezükbe.

A mágneses kis kockák, a nagyobb méretű, ülésre és kockadobásra is használható gyerek puffok, valamint a felnőtt 40cm-es kocka puffok, melyek már látványosan enteriőrbe illeszthető ülőkék, egységesen képezik a COCODICE fejlesztő márkát. A fejlesztésbe integrált kommunikáció (designkommunikáció – Cosovan Attila), a tartalom, az üzenet, a termék sokoldalúsága eredményezhette azt a megtiszteltetést, hogy 2011-ben, a nemzetközi és hazai piacra lépésének első pillanatában a Cocodice termékcsalád megkapta a világszinten legnagyobb design elismerést, a Red Dot Design díjat.

A fejlesztő csapat hisz abban, hogy értéket teremthet, a játék és az önfeledt fejlődés örömét, integrációt, a látássérültek dobókockáját, egy fontos terméket a fejlesztőjátékok piacán.

A Cocodice piaci bevezetése 2011-ben várható. A Cocodice ezzel az elismeréssel a termékcsalád teljes életciklusára elnyerte a Red Dot cím használatát címke, label formájában.

A Red Dot Design Award díjátadó gála 2011. július 4-én lesz a németországi Essenben, az AAlto-Színházban. A díjátadón történtekről, a zsűri szakmai értékeléséről az Esseni utat követően júliusban beszámolót tart majd a Co&Co.

A Co&Co a projektet nagyrészt Szigetváron, valamint Budapesten és országosan fejlesztette együttműködő partnereivel. A projekt az Európia Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul(t) meg, Gazdasági Operatív Program keretében.

Külön köszönet illeti meg a támogatók és társfinanszírozók mellett a partnereket a kitartó és hatékony, világszínvonalú munkájukért: Apton&Sinclair Kft., Caro Kft., C3D Kft., Dodekaéder Kft., On-Demand Kft., és a fejlesztőjáték tesztelésében az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Terézvárosi Gyakorló Óvodájának fejlesztő- és gyógypedagógusai segítettek (Egyed Zsuzsanna vezetésével).

Projektvezető és kontakt: Nagy Richárd

Tervezők, feltalálók, kreatívok a projektben: Cosovan Attila, Cosovan Tamás, Fekete András, Hoffer Gábor, Hosszú Gergely, Kuti Mátyás, Lesták Éva, Lukács Tibor, Nagy Richárd, Nagy Zsuzsanna, Oravecz András, Pessenlehner Gyula, Sümegi Éva

Fotók, videók: Cosovan Tamás, Gacsádi Albert, Oravecz István, Pessenlehner Gyula

Web: Cocodice | Red Dot Design Award | Co&Co

Védett márka és szabadalmaztatott rendszer. Minden jog fenntartva: CO&CO.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: