HELLODESIGN.HU – design.derű.barátok.

A muzsikus, az építész és a kotta

Posted in 02. Enteriőr by szmolna on 2011. április 12. kedd

Amikor zeneszerző és szövegíró, egyebek mellett a Take That, a McFly és az Incognito zenekarokkal együttműködő Jamie Norton úgy döntött, hogy átalakítja kétszintes, London északi, iparias jellegű részén található otthonát, csupán néhány formai elképzelése volt. Talán véletlen, hogy a tervezést és megvalósítást földijére, a londoni Atmos Studiót igazgató Alex Haw-ra bízta?

Alex How-t építészként is a különféle művészeti műfajok közötti határterületek, a köztük létrehozható átjárási lehetőségek izgatták, ezért nem is olyan meglepő, hogy a 90-es évek elején, a Princetonon az építészi mesterdiplomáját a zene és az építészet kapcsolatának elemzéséből írta. A muzsikus tehát minden bizonnyal „vájt fülű” architektusra bízta az átalakítás feladatát.

A viszonylag kis alapterületű szintek összekapcsolását How a korábbi munkáiban már kimódolt (a brüsszeli Horta ház lépcsőházának megoldásait átíró) lépcsős összekötéssel oldotta meg. A két szintet egybekapcsoló, a tetőtéri világítással kiegészült lépcsőház képeit nézve tényleg olyan érzésünk van, mintha valamilyen dallam „belsőépítészeti kottáját” olvasnánk.

A lépcsőházban megjelenő anyaghasználat és színkompozíció, valamint a burkolat a folytonos mozgás látszatát, s egyúttal a tágasság illúzióját keltő áramló struktúrája meghatározza a teljes belsőépítészeti rendszert. Bent és kint: az irigylésre méltó tetőterasz esetében is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: