HELLODESIGN.HU – design.derű.barátok.

Zöld élet+tér

Posted in 01. Design, 02. Enteriőr by szmolna on 2011. április 11. hétfő

A lakberendezési és design magazinok enteriőröket bemutató összeállításainak jórész állandó hiányzói a zöld növények, így a szemlélő számára gyakran tűnhet úgy, hogy a legtöbb ember otthonában, munkahelyén egyáltalán nincsenek jelen. Persze sokszor láthatunk olyan irodabelsőket, minimalista otthonokat, ahol elhelyezésük valóban nehezen oldaható meg. Pedig vannak ötletek.

Míg a Normann Copenhagennel együttműködő Mette Kargo Hvid a kisméretű szobanövények elhelyezését virágszirom-kontúrt formázó esztétikus szilikontartóval oldotta meg (nyitóképünk – Kontur) , Marko Vuckovic szerb formatervező konceptjében a konyhai világítást és kis zöld pázsitot kombinálta meglepő világítótestként.

Domsai Terrariumra keresztelte kézzel készített, antropomorf üvegterráriumait az olasz  Matteo Cibic. A tervező elsősorban kaktuszok és pozsgások, tehát kevésbé igényes növények – lustább növénygondozók – számára találta ki ezeket a fura alakzatokat.

Szerintem ez a beltéri-kültéri dolog teljes képtelenség, vagyis Marcel Wanders sem mindig áll a tervezés magaslatán. Legalábbis ami a funkciót illeti. 2000-ben jelent meg a Droog számára tervezett Swing with the plants néven futó valami. Amit láthatunk az elméletileg egy hinta. Műanyag, üreges tömlőből és szintén műanyag felfüggesztőkötélből áll. Az üreges tömlő, avagy ülőlap keskenyebbik oldalai perforáltak: oda kell ültetni a futónövényt, ami majd a felfüggesztőn kapaszkodik felfelé. Ültetni bele körülményes, hintázni nyilván nem lehet rajta, de legalább majdnem 300 USA dollárba kerül!

 

Az 1990-ben, Svédországban alapított Offecct neve a helyi offentlig (nyilvános) , és az angol affect (hatás, befolyás) szavak házzasságából született. Oasis nevű termékük tökéletesen alkalmazkodik a változó irodai – otthoni – igényekhez. A több elemből álló Oasis-családból érdemes kiemelni a Jean-Marie Massaud által tervezett Green insland terméket, mely édeni paradicsommá varázsol minden belső teret. Itthon az Europa Design kínálatában láttuk.

Kazahsztán talán még a legelvetemültebb formaőrültek designtérképén sem szerepel, mindenestre ha így van, akkor a kazah good stúdió facepots vázakollekciója révén, most már ott a helye. A reklámtevékenységet folytató kreatív ügynökség vicces sorozatával a promócióra használt különféle reklámportrék új felhasználási lehetőségét kínálja. Maga a kaspó három rétegből áll: a belső fehér kerámiaedényből, a felületére kerülő – cserélhető – nyomott printből, valamint egy felső, átlátszó műanyag fedőrétegből.

Christian Pottgieser a párizsi Pons + Huot tanácsadócég főhadiszállásának kialakításakor két fontos tettet hajtott végre. Renovált egy19. századi ipari csarnokot, majd nyomban erdővé varázsolta azt, azaz lassú növekedésű tölgyfákkal tültette tele.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: