HELLODESIGN.HU – design.derű.barátok.

Mérnöki kézművesség. Design-rajongásból megvalósult luxus álom.

Posted in 09. Technológia by Hellodesign on 2011. március 23. szerda

Yves Behar tervezte az Aesir cég debütáló darabját. A mobiltelefonok új generációja a lépcsőzetesen kialakított szögletes gombokkal, karakteres formával és az anyagválasztás és a kézi összeszerelés minőségével harcol a trendi okostelefonok tömege ellen.

Az Aesir koppenhágai központú céget Thomas Møller Jensen, Jens Martin Skibsted és Mathias Rajani alapították, 2007-ben. A három vállakozó alapító rajong a design termékekért és tecnikai kütyükért. Az anyagi bevétel mellett ezért is volt feltett szándékuk a mobiltelefon designt új alapokra helyezni. Felkérték többek között Yves Behari designert, hogy tervezze meg a 2011 tavaszán piacra dobott AE+Y névre keresztelt szépséget. A koncepció teljes kilakítására és a további darabok megtervezésére  friss és előremutató tervezők közül válogattak szerte a világból. Jensen nemcsak designereket, de anyag-specialistákat, mérnököket és technikusokat is felkért, alkamazzanak olyan technikákat és anyagokat, amelyek a mai mobiltelefon-piacon nem találhatóak.

“Megkerestünk olyan szakembereket, akik osztják a mi nézeteinket, kiválóan végzik a munkájukat és nyitottak. A válogatott szakemberek széles spektruma pedig kiválóan alkalmas a csapatmunkára”, vallja Jensen.

Így került a látókörükbe az amerikai tervező, Yves Behar, aki a san franciscoi és new yorki székhelyű Fuseproject alapítója.

A tervező bevallása szerint, “…olyan telefont akartam tervezni, amely messze kitűnik az okostelefonok tengeréből…A mai korban, amikor a mobilunk szinte mindenre alkalmas, csak éppen beszélgetésre nem, a tisztaságra, világos kezelhetőségre és egyszerűségre törekedtem.”. Yves hozzáteszi; “ Az AE+Y központi elgondolása mögött a vizuális részleteket a felhasználói felületeket megvalósító “kézművesség” tökeletessége áll. A technikai megoldások szinte a háttérbe szorulnak. Az okostelefonok többsége már néhány hónap alatt elavul, de egy év alatt biztos…a “kézművesség” és anyagválasztás az összeszerelésben válik valóra és többek között a tartósságot és hosszú távú értéket hivatott követni.”

A tervező utóbbi megjegyzése azért is igaz, mert ezért a szépségért közel 7.000 eurót kell fizetnünk (pontosan 7.250-et az acélért és 42.000-t az aranyért), ha a magunkénak szeretnénk tudni. Az ár önmagában soknak tünik, azonban ha figyelembe vesszük, hogy a telefon alkatrészei aranyból, titánból és jónéhány titkos ötvözetből állnak, – ráadásul különleges, az űrkutatásban használt kerámia burkolat, és a külön erre a célra kifejlesztett zafír-kristály képernyő védik a belső mechanikát- tűnhet úgy, hogy ez a készülék megéri a pénzét.

Ezek az anyagok pedig összekapcsolódnak a  legnagyobb luxus órákat készítő svájci mesterekkel, akik kézzel – ultra magas szintű, mikron-pontossággal – szerelik össze az alkatrészeket, Franciaországban.

Nem mehetünk el szó, pontosabban egyetlen hang nélkül a telefon hangja és csengési módja mellett, amelynek komponálására a gyártók egy dán-vietnámi zenészt, Chris Minh Doky-t kérték fel. Ezzel a mobiltelefonok luxus generációja – a gyártók állítása szerint- egy teljesen új audiális élményt nyújt.

És ha ez még nem elég az Aesir egy, a AE+Y-hoz illő tipográfiát és grafikai elemeket és számos testreszabott ikonokat is terveztetett a londoni székhelyű Tom Hingston Studio-val.

Thomas Moller Jensen, saját bevallása szerint elégedett a végeredménnyel, és az AE+Y már egy mércét állít a következő mobiltelefon-generációnak.

Antal Balázs

.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: