HELLODESIGN.HU – design.derű.barátok.

A 46664-es fogoly kollekciója

Posted in 22. Divat by szmolna on 2011. március 23. szerda

A Dél-afrikai Köztársaság korábbi elnöke, a Nobel-békedíjas Nelson Mandela számos alkalommal bizonyította már, hogy mindig kész valamely jó ügyet támogatni, nem ritkán szimbolikusan, nevével. Utóbbira példa a 46664 Apparel névre keresztelt öltözék-kollekció, melyet hivatalosan 2012-től forgalmaznak majd világszerte.

A “46664-es fogoly”, ahogyan nem ritkán nevezik tisztelői az agg apartheid ellenes aktivistát, politikust. E számsor, melyet a 2002-ben alapított nonprofit Nelson Mandela Fundation webcímében is használnak, valójában rabszám, mellyel 27 éves fogvatartása alatt, javarész a Robben-szigeteki börtönben raboskodva tartották számon Mandelát. A 46664, mely a javarész afrikai folklór ihletésű öltözékeken egy hímzett tenyérmotívummal (mely Mandela 2008-ban, egy koncerten elhangzott beszédére utal) is kiegészül, tehát mostantól márkanévvé lesz.

A marka létrehozói, a Nelson Mandela Fundation munkatársai és a Brand ID a 46664 Apparelt egyrészt összekapcsolják egy AIDS-prevenciós és figyelemfelkeltő kampánnyal, másrészről pedig azt remélik a féfi és női öltözékeket egyaránt magában foglaló brandtől, hogy fellendíti Dél-Afrika kezdetleges textiliparát és divattervezését. Mindez természetesen üzleti lehetőséget is nyújthat a helyi vállalkozóknak, illetve  munkát az alkalmazotti szférának. És persze az ingek, szoknyák, és minden egyéb ruhadarab és kiegészítő afrika tradicionális színeit, díszítményeit követítheti majd a világ felé.

Egyébként nem Nelson Mandela az első olyan híres dél-afrikai közméltóság, aki “divatot teremt” : 2010-ben a Lutz & Patmos divatduó Desmond Tutu, Nobel-békedíjas anglikán egyházi vezető, Johannesburg érseke “közreműködésével” dobta piacra szintén a szociális design körébe sorolható Tutu Sweater-sorozatát

Szilvi

.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: