HELLODESIGN.HU – design.derű.barátok.

Design és innováció konferencia, Kecskemét, 2011. március 31.

Posted in Konferenciák by Hellodesign on 2011. március 22. kedd

2011. március 31-én ismét megrendezi a Kecskemét és Térsége Többcélú Társulás a Design és Innováció Konferenciát. Ez egyfajta kapunyitás, elsősorban a napjainkban kialakuló új üzleti lehetőségekre, dinamikus, nagy hozzáadott értékű piacokra. A cél a magas színvonalú, hiteles tájékoztatás és a motiválás, valamint a stratégiai lépések megalapozása a hazai vállalkozásoknál.

Az elmúlt években a design jelentős mértékben előtérbe került, és erről ma már mint nemzetközi trendről beszélhetünk. Itthon is felnőtt egy generáció, akinek igényszintje egyre inkább nő ezen a téren. A funkcionalitás mellett egyre többet várunk el azoktól a termékektől, amikkel kapcsolatba kerülünk és amiket használunk. A design mára a versenyképesség elengedhetetlen elemévé vált. Bár Európa egyre kisebb területen globális vezető, a design területén azonban jelentős kulturális tartalékkal rendelkezik. Ezt kívánja bemutatni a konferencia az előadások és workshopok során.

Hagyományosan az innováció valamilyen tudományos-technológiai eredmény gazdasági célú adaptációja. A célirányos kutatói munkára kevésbé jellemző kreativitás az adaptációban jelenik meg, amely egyre inkább az innováció lényegi lépése. Ahogyan egyre szélesebben értelmezhető az adaptáció tárgya, az innováció fogalma is bővül, és ma már beszélhetünk termék, eljárás, marketing és szervezeti innovációról is. Modern értelmezésben az innovativitás a felhasználói értéket célzó kreativitás.

Magyarország nem rendelkezik azzal az infrastruktúrával, gazdasági környezettel, amely érdemleges high-tech innováció felvételére képes lenne. A fejlesztési eredmények eltekintve a néhány kivételtől, jó esetben nemzetközi érdekeltségű piacon kelnek el, aránytalanul csekély társadalmi haszonnal. A low-tech innováció kifejezetten design dominálta terep, ahol a hozzáadott érték a forma mellett egyre inkább kiterjesztett értelemben az emberközpontú tervezés, elsősorban humántőkét és nem infrastruktúrát igényelve.

Konferenciánkkal vállalkozókat, cégvezetőket, vállalkozni kívánó fiatalokat szeretnénk megszólítani. Előadóink a tudományos élet és az oktatás szereplői számára is értékes információkat osztanak meg ezen a napon. Szolgáltatók számára elsősorban kapcsolatépítési lehetőséget kínál a konferencia, valamint a szakpolitikai szereplők számára is fontosnak látjuk a tájékozódást egy stratégiailag fontos, de relatíve kevéssé ismert és a kevés hazai szakértő miatt nehezen áttekinthető területről. Vajdasági partnereink részvétele az exportban érdekeltek számára jelenthet vonzerőt, és az IT szereplői a Gartner egyik korábbi alelnökével is találkozhatnak. Előadóinkat kulcsfontosságú kiválasztott területek bemutatására, egyes esetekben konkrét kérdések megválaszolására kértük fel. Az előadók és témák révén hiteles, sarokpontokként használható képet kívánunk bemutatni a gazdasági folyamatokról, nemzetközi megoldásokról, környezetünkben elérhető műhelyek gazdasági szolgáltatásairól.

FREE Project
A koncerencia az Únió Central Europe Programja által támogatott Free Project keretén belül született meg. A motivációnk, hogy felismertük, a nemzetközi üzleti információk késedelme és az adaptáció hiánya jelentősen hátráltatja gazdasági fejlődésünket. A lemaradás érzése zavaró, ami tapintható is a vállalkozói szférában. Az adottságaink, hogy bekapcsolódjunk a nemzetközi trendekbe megvanak, de az erőforrások szétszórtak és az információ késik. A gazdaságfejlesztési csoport célja ezeken a pontokon a gazdasági folyamatok támogatása. Ezen a téren kívánunk változtatni konferenciánkkal és szolgáltatásainkkal. Gazdaságfejlesztőként tétre menő kutatómunkát végzünk, a problémafelvetésekre válaszul megszületett konferenciatematika ennek az eredményeként állt föl.

A konferencia tervezett programja itt megtekinthető.

A konferencián való részvétel a honlapon való előzetes regisztráció esetén INGYENES, regisztrálni ide kattintva lehetséges. A konferencia részvételi díja eredetileg 25.000 Ft +Áfa, a részvételi lehetőséget a regisztrált jelentkezők számára az Európai Unió CENTRAL EUROPE PROGRAMJA (FREE program) támogatásával tudjuk ingyenesen biztosítani.

A Tudomány és Technika Házának címe: 6000 Kecskemét, Rákóczi u. 2.

Néhány előadó a 2011-es Design és Innováció Konferenciáról:

Hardin Tibbs
A konferencia kiemelt előadója Hardin Tibbs, tanulmányait a design terén végzett jövőkutató, üzleti tervező és vezető elemző. A Royal Society tagja. Jelenlegi kutatási területei számos téren érintik konferenciánk témáit. A gazdasági válság elemzése, az emberi minőség előtérbe kerülése, az élelmiszeripar jövőképe, illetve az egyre aktuálisabb a digitális térben megjelenő bizalmi és személyiségi kérdésekkel kapcsolatos elemzései egyedülállóan széles alapot teremtenek ahhoz, hogy a felkérésünkben felé intézett kérdéseinkre a világgazdasági paradigmaváltásról, a kreatív ipar globális jövőjéről és lehetőségeinkről autentikus elemző válaszokat kaphassunk.

Bakos Maxim
Közgazdászként végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen, majd pályázatíró céget alapított. 2008 decemberében négy fiatal designerrel közösen megalapította a MOME line – design műhelyt. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem designügynökségének ügyvezetőjeként a hallgatók és a már diplomás designerek bevonásával éles tervezési projekteket és eseményeket szervez, amelyeknek erőssége a kreatív szabadság és a piaci gyakorlat kölcsönhatásában rejlik.

Baranyi Péter
Az MTA doktora, a 3DICC laboratórium vezetője. Fő kutatási területe a rendszer- és irányításelméleti tenzor szorzat alakú módszertanok kidolgozása. Kezdeményezte, majd szervezte az ITM Norvég Magyar laboratórium megalapítását, melynek célja, hogy a flexibilis robotizáció terén egy kutatóarénát hozzon létre. Vezetésével az MTA SZTAKI-ban, a BME-vel közös konzorciumban kiépült a 3D Internet alapú Kontrol és Kommunikáció (3DICC) laboratórium.

Garaczi Imre
Az etikus gazdaság szakértője, szakíró. Tagja a Magyar Filozófiai Társaságnak, az MTA Filozófiai Köztestületnek és a Nemzetközi Hermann Broch Társaságnak, kutató a Stratégiai Kutatóintézetben és a Zentrum für Interkulturelle Studien-ben, és számos külföldi nagyvárosban végzett már tanulmányokat. Nemzetközi felmérések elemzésével az etikus gazdaság hozzáadott értékeit, az egyes piacok értékrendjeit, és fizetési hajlandóságát mutatja be.

.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: