HELLODESIGN.HU – design.derű.barátok.

Tervezők vakolókanállal

Posted in 01. Design, Anyagok by szmolna on 2011. március 19. szombat

Akik olvasnak bennünket és figyelik az év első hónapjainak építészeti eseményeit, azok számára tudott dolog, hogy egészen április végéig Budapesten Betontavasz van. Mivel az eseménysor mindenekelőtt építészettel foglalkozó programokból áll, a magunk módján körbenéztünk a formatervezés világában, s válogattunk a fellelhető betonügyekben.

Sean Yu és Yi-ting Cheng tajvani formatervezőket egyenlőre személyesen még nem ismerjük, de amilyen gyorsan ismerté váltak termékeikkel a virtuális térben, reméljük hamarosan a sanghaji és a tokiói fairek után Európában is kiállítanak. Az 22designstudio alapítói (a név onnan ered, hogy 2005-ben, az alapítás évében voltak 22 évesek) elsősorban gyűrűket, másodsorban órákat és képkereteket készítenek. Alkotásaik közös platformja a beton. Gyűrűik rozsdamentes acél és beton alkalmazásával készülnek. A képkeretek, órák szintén betonból valók.

Alexa Lixfeld német származású, 2006-óta Hamburgban élő és alkotó művész, kezdetben asztali szettekhez, a performansz és a design határterületén mozgó food-design és eat-art munkákhoz használta a betont. Mígnem aztán gondolt egy merészet, és az építészek által sokszor mágikusnak tartott anyagból kupakokat tervezett – amelyek parfümös flakonokat zárnak le.

Szellemes? Szemtelen? Erőltetett? Nehezen dönthető el. De tekintve, hogy nagyon nehéz (legalábbis itthon) esztétikus, de egyben izgalmas látszóbeton-falat készíttetni, nem kizárt, hogy néhányan első látásra beleszeretnek a norvég Concrete Wall betonimitációjú tapétáinak valamelyikébe. Ráadásul egy nagyobb felületet letapétázni olcsóbb, mint vakolni, valamint a tapéta mindig könnyen lecserélhető. A tapéta mustrájához készült mintaképeket egy norvég fotográfus, Tom Haga készítette

Háromféle szürke árnyalatban tervezte hagyományos küllemű, pontosabban retró hangulatú, 2009-ben bemutatott asztali lámpájának betontalpát és búráját Benjamin Hubert londoni tervező. Az asztalin kívül, függőlámpákhoz is készített már betonbúrákat.

Tejo Remy holland formatervező már az 1990-es évek elején használaton kívüli, eldobált holmikból gyűjtője és feldolgozója volt. Műanyag és üveg palackokból függőlámpát készített, teniszlabdákból, levetett ruhákból padokat, foteleket kreált. 2000-től a szintén holland Rene Veenhuizennel nyitottak közös tervezőstúdiót, s a hagyományos kollekcióépítés mellett (bútorokat, háztartási eszközöket terveznek), tevékenységükben időről időre megjelenik a ma már típusnévvel is illetett recycling vagy rebuilding design, valamint érdekes anyagkísérletek. Tavaly március végétől május elejéig a washingtoni Industry Gallery “Hands On” címmel kiállítást rendezett a tervezőpáros munkáiból, ahol az ismertek között feltűnt egy különös bútorcsoport. A két székből, egy apró ülőkéből és asztalból álló bútorcsalád legutóbbi kísérletük prototípusa. E felfújható gumibútoroknak tűnő darabok felülete öntött beton. Acélkeretükre fémszálak és műanyag fólia került, utóbbi formáját vette föl az öntött beton.

Szerencsére egyre többen, és nem csak itthon, nem csupán a design és építészet holdudvarához tartozók ismerik az IVANKA stúdió munkáit. Legutóbb a Lakástrenden láthattuk színében hagyott, valamint pigmentált látszóbeton-burkolólapokból álló kollekciójukat. A lenti képen plusz: Beat Glässer bútortervező Beat Bloom Propeller nevű dohányzóasztala, amely az IVANKA és a svájci művész kooperációjában született.

Tove Adman svéd művésznő kisebb lakberendezési tárgyakat készít betonból. Munkái között találhatunk gyertyatartókat, bonboniereket, virágtartókat, könyvtámaszt. Egyik kedvencem az Edisonra keresztelt üveglámpája, amelynek, mint látható, a betonváltozatát is elkészítette.

A témához kapcsolódóan több érdekes könyvet is ajánlunk az on-line design könyvesboltunk kínálatából.

A betonhoz kapcsolódóan:

Concrete Creations: Contemporary Buildings and Interiors

Sustainable Concrete Architecture

Architectural Insitu Concrete

Liquid Stone

Az építészekhez kapcsolódóan:

Tadao Ando: 1941

Zaha Hadid: Complete Works, 1979-2009

Álvaro Siza: The Function of Beauty

Illetve a Mercedes múzeumot bemutató könyvet:

Buy Me a Mercedes-Benz

Szerző: Molnár Szilvia

.

.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: