HELLODESIGN.HU – design.derű.barátok.

Vinum & Architectura

Posted in 03. Építészet, 11. Interjúk by szmolna on 2011. március 17. csütörtök

A Laposa Pincészet fehérborait egy borkóstoló est alkalmával a Bortársaság Batthyány utcai üzletében ízlelgettük. Borkalauzunk Laposa Bence volt, így kapva kaptunk az alkalmon, hogy kifaggassuk kicsit az ArchDaily-díjról borról, tervekről.

Hellodesign: Ahogy itt nézegetjük a polcokon álló borokat megállapítottuk, hogy ideje lenne már értékelni, díjazni a borcímkéket is. A Laposáét például ki tervezte?

Laposa Bence: Korossy Szabolcs grafikust kértük föl a tervezésre.

HDN: A címke is jelzi, hogy nagyon tudatosnak tűnik a brandépítésetek.

LB: Igen, igyekszünk. Már a munka elején az volt a cél, hogy ha a kettő – az arculat és a pincészet épületei – nem is „egy kéztől van”, azért legyen szellemi kapocs közöttük. Péterékkel (Az építészek: Kis Péter és Molnár Bea – szerk.) és Szabolccsal is régóta ismerjük egymást, tudtuk, hogy mit várhatunk.

HDN: Lényegében ti, a fiatalabb borászgeneráció kezdeményeztétek ennek a grafikai, építészeti arculatnak a megszületését?

LB: Igen. Volt egy régi, kis családi pincészet, ami szerves folytatása képpen jött létre a mostani borászat. Egy befektetőtárssal közösen határoztunk így, és már folyamatban volt a Pincészet területén lévő épületek megvalósítása – egyébként a tervezés hosszabb időt vett igénybe, mint a megvalósítás – amikor, a 2008-as évjárattól elkezdtük a grafikai arculat kialakítását. 2009 közepén jelent meg először ez az arculat.

HDN: A díjazott borfeldolgozó tervezésében szabad kezet adtatok az építészeknek?

LB: Igen, a megjelenés szempontjából igen. Persze volt egy igen komoly és adott technológiai elvárás, és szoros volt a költségvetési keret, de gyakorlatilag a második látványterv, amit hozott Péter, 98 százalékban megvalósult. Mind én, mind pedig a befektetőtárs úgy gondoltuk, hogy az építészeti karakter kialakításába a legminimálisabban szólunk bele. Mivel láttuk, hogy az alapvető koncepció jó, ezért már a részleteket sem szerettük volna átformálni, mert ha beleszólunk, akkor az a jelentés, az az egység, ami hozzájárult a nemzetközi elismeréshez, biztosan elveszett volna.

HDN: A híradásokból tudni lehet, hogy nem mindenki körében aratott osztatlan sikert a Pincészet épülete. Például családon belül, az idősebb generáció tagjai elfogadták? És mostanra, az ArchDaily elismerés után elült a vihar?

LB: Igen, családon belül elfogadták és azt reméljük, hogy most a díj megváltoztatja az ellenzők véleményét.

HDN: Mit gondolsz, a borász szakmában is rangot jelent ez az elismerés?

LB: Bízom benne, hogy igen. Ez a díj komoly elismerés és általa olyan területekkel lehet összekapcsolni a borászkodást – akár nemzetközi szinten is –, amikkel eddig nem lehetett. Ez általában fontos a magyar bornak, nem csak nekünk. A pinceépítészet ma a világon önálló építészeti ággá fejlődött.

HDN: A Pincészet területén, ahogyan utaltál is rá több, összesen három épület van.

LB: Igen, maga a borfeldolgozó – az a legnagyobb, a legjelentősebb – egy kóstolóhelység és a Borhotel – ezeket is Péterék tervezték. Reményeink szerint ez a három egymást erősíti majd. A Borhotel már működik, a kóstolást, tavasz közepétől tervezzük indítani.

HDN: Ezek szerint nagyon ráerősítetek a vendéglátásra is.

LB: Igen, és a Balaton-parton alap adottság, hogy törekedni kell a helyi értékesítés megerősítésére. Ráadásul, ha ezt egy jó vendéglátással támogatjuk, akkor még több borszeretőre, látogatóra számíthatunk. A hosszú távú koncepciónk, hogy a megtermelt menniség 20-30 százalékát helyben értékesítjük.

HDN: Még nem beszéltünk a főszereplőről, a borról! Mi jellemzi a boraitokat?

LB: A területeink a Badacsonyi borvidéken, részben a Somlón helyezkednek el, a hegy legszebb részein. 15 hektár a művelt területünk. A pincészetnek már régóta az volt a szándéka, hogy bemutassa a helyi, tehát a bazalthegyekre jellemző ásványos, minerális ízvilágot. Ennek a szellemében alakítottuk ki az új borászatot is. Az volt a cél, hogy egy komplex technológiai sort hozzunk létre, ami egyrészt végigköveti a borkészítésnek minden fázisát. Másrészt lehetőséget nyújt a gyümölcsösebb, frissebb borok, de a koncentrált, tartalmas, hordós tételek elkészítésére is. Sokáig használtuk a Bazaltbor elnevezést. Ennek kettős jelentése volt: egyrészt a szőlőink alatt mindenütt a bazalt az alapkőzet, másrészt a bor stílusára utalt, vagyis hogy a hely által a borokban a bazalthegyekre jellemző ízek jelennek meg. Az hogy ez az ízvilág jobban vagy kevésbé jelenik meg, az már részben technológiai kérdés.

___

Eddig tartott az interjú, de ez még nem minden, mert lehet játszani és nyerni is! Ha szeretnéd megkóstolni a Laposa borokat, válaszolj a hozzájuk kapcsolódó kérdésekre és nyerd meg az egyiket a Bence által felajánlott három palack közül!

Az igazán nem nehéz kérdések, melyekre a fenti vagy a kapcsolódó cikkünkből választ kaphatsz:

  1. Ki tervezte a Laposa-borok címkéjét?
  2. Hány épület található összesen a Bazaltbor-Laposa Pincészet területén?
  3. Mire utal a Bazaltbor elnevezés?
  4. Milyen építészeti megbízásokon dolgozott együtt eddig Molnár Bea és Kis Péter?
  5. Az ArchDaily.com versenyében mely kategória nyertese lett a Bazaltbor-Laposa Pincészet-Feldolgozó Épülete?

A válaszokat a hello@hellodesign.hu e-mail címre várjuk 2011. március 24-ig a neved, szakmád és telefonszámod feltüntetésével.

A nyertesek nevét március 25-én tesszük közzé a facebook oldalunkon.

A játékra jelentkezők részvételükkel elfogadják, hogy a Hellodesign.hu utólagos híradásában feltüntetheti a nyertesek neveit illetve nyereményük átvételekor fotót készíthet, melyet híradásaiban közzétehet.

.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: