HELLODESIGN.HU – design.derű.barátok.

…aki válaszol: Molnár Bea és Kis Péter

Posted in 03. Építészet, 11. Interjúk by szmolna on 2011. március 16. szerda

Van ma Magyarországon egy olyan kortárs épület, amiről még az is hallott, aki úgy általában a építészetről mit sem tud. Hiszen televíziós csatornák, rádiók és hagyományos, valamint online magazinok szinte egyszerre adták hírül: Laposáék megnyerték! Mi is beszámoltunk erről – és szerettünk volna néhány dolgot megkérdezni az érintett szakemberektől. Vagyis e-mail-interjú az ArchDaily győztes Bazaltbor-Laposa Pincészet-Feldolgozó Épület építészeivel.

Hellodesign: A Laposa Pincészet terveit ketten jegyzik, Kis Péter és Molnár Bea. A korábbi épületeknél is dolgoztak már együtt?

Kis Péter: Igen. Bea egyetemista kora óta dolgozik velünk. Együtt csináltuk a Cirko-Gejzír Mozi-t, egy  siófoki éttermet, az állatkerti Nagyszikla belső tereinek kialakítását.

HDN: Ez volt az első borászati tervük, ami megvalósult?

KP: Igen. A többi még tervezés illetve megvalósítás alatt van.

HDN: Mi a sajtóból a Bazaltbor-Laposa Pincészet-Feldolgozó Épületének végső alaprajzát és felépítményét ismerjük. Az első ötlet, vázlatok, esetleg előtervhez képest sok minden változott, vagy már az első lépések tükrözték az elkészült, ismert végeredményt?

Molnár Bea: Az első vázlatok egy tömbként próbálták megfogalmazni az épületet. Ezt bontottuk, tagoltuk, több épülettestté a föld felett. Több verziót dolgoztunk ki az épületek tagolására, a bevilágító felületek elhelyezkedésére, arányaira. A Megrendelő perfekcionizmusa miatt már az engedélyezési tervfázisban is minden részletét ismerni akarta a háznak.

HDN: Megindokolta a Megrendelő, hogy miért Önökre esett a választás, amikor tervezőt kerestek? És volt valamilyen formai megkötése, konkrét elképzelése, vágya az első skiccek előtt vagy teljesen szabadkezet kaptak a tervezésben?

KP: Ismerték és rokonszenveztek azzal a gondolkodásmóddal, ahogyan házakat hozunk létre. Szabadkezet kaptunk, de minden részlet érdekelte őket. A kreativitást és a különlegességet nagyra értékelték.

HDN: Voltak-e olyan építészeti előképek, amik esetleg inspirációul szolgáltak a tervezéshez?

MB: A badacsonyi présházak és a badacsonyi uradalmi, püspöki pincészetek.

HDN: Mennyi időt vett igénybe a tervezés?

MB: Több mint egy évet.

HDN: Milyen kötöttségek voltak a tervezés/kivitelezés folyamán?

KP: Az építkezés a gazdasági világválság kirobbanása után fél évvel kezdődött, így a kötöttségek főleg pénzügyiek voltak.

HDN: Mennyire volt zökkenőmentes és hosszadalmas a kivitelezés?

KP: A Kivitelező, a Market Zrt. nagyon felkészült módon állt a feladathoz, már a kiviteli tervek készítése során bekapcsolódtak a folyamatba, észrevételeikkel, tanácsaikkal pontosították a tervek kidolgozását. Ugyanakkor a legjobb szakcégeket is bevonták, hogy a különlegesebb megoldások megvalósíthatóságát igazolni lehessen.

HDN: Számtalan, építészeti nyelven megfogalmazott kapcsolódási pont van a badacsonyi környezettel. Hogyan jelenik meg, ha megjelenik ez az anyagok használatában?

MB: Főként a bazalthegyek vulkáni tevékenységénél létrejövő lávafolyamok jelennek meg az épület alakján.

HDN: Egy borászati épület/épületkomplexum tervezésénél mennyire a műszaki/funkcionális megoldásra fókuszálnak, illetve mennyire veszik figyelembe, hogy egy borászat az emberek fejében többet jelent egy ipari épületnél?

KP: Az átlagos borászati épületek a világban egy-egy feldíszített főhomlokzatú ipari csarnokot jelentenek. Magyarországon nagyjából 20 éve elkezdődött egy teljesen más irány, amely a borászati épületeket a tájból, az épített környezet értékeiből eredezteti.

HDN: Hogyan lehetett bekerülni az ArchDaily versenyébe?

MB: Ez a közel 4 milliós havi látogatottságú honlap a 2010-ben publikált összes anyagából (ami több ezer publikációt jelent) választottak ki 14 kategóriában 5-5 épületet.

HDN: Egy ilyen komoly elismerés, mint az ArchDailyé elképzelhető, hogy jelentősebb külföldi megrendeléseket hozhat az Önök számára, vagy már esetleg van(nak) is felkérés(ek)?

KP: Megkeresték az irodát, hogy egy francia meghívásos tervpályázatokon vegyen részt, illetve  felkértek, hogy a 2011-es Premio Europeo di Architettura Ugo Rivolta zsűrijének az elnöke legyek. (Ugo Rivolta /1929-2005/ olasz építész tiszteletére a Milánói Építész Kamara kezdeményezésére 2005-ben alapított rangos építészeti díj – szerk). De ezek a Práter utcai többlakásos lakóépület elismertsége és nemzetközi díjai miatt vannak. A Bazaltbor-Laposa Pincészet Feldolgozó Épületéről 6-8 építészettel, borászatokkal kapcsolatos könyvbe kértek anyagot Pekingtől, Milánón keresztül Párizsig. A soros EU Elnökség kapcsán Brüsszelben tartott borkóstolókon is bemutatták az épületet. Számos design honlapon, köztük a legbefolyásosabbnak mondható DEZEEN-en is szerepelt; nemzetközi folyóiratok közül az A10 tudósított róla.

HDN: Egyébként az építészeti megbízásaikban milyen arányban szerepelnek a hazai és külföldi munkák?

KP: Ez idáig csak hazai munkáink voltak. Bea azonban szerepelt a TOKYO DESIGNERS WEEK 2010 rendezvényen két pavilonnal.

HDN: Mit gondolnak: a Laposa Pincészet építészeti értékei és elismerése nyomán több külföldi látogatót vonzhat a környékre?

MB: Mindenképpen!

HDN: A Laposa Pincészet-projekt körüli zúgolódás is azt mutatja, hogy Magyarország talán még nem elég nyitott a modern, nem megszokott, innovatív épületekre. Önök ezt hogy látják? Mennyire kell itthon a szakmának, a Megrendelőnek vagy éppen a hazai közízlésnek tervezni?

KP: Azt gondoljuk, hogy az építészeknek a közízlés előtt kell járni. A lehető legkomplexebb módon kell válaszokat adni a társadalom által felvetett problémákra.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: