HELLODESIGN.HU – design.derű.barátok.

Korlátlan függetlenség. Autarkia és design.

Posted in 01. Design by Hellodesign on 2011. március 8. kedd

Az autarkia a közgazdaságtanban alkalmazott fogalom, amely egy belső gazdasági rendszer kialakítását jelenti. Saját erőforrásokkal rendelkezik, nem befolyásolják külső hatások. A fenntartható fejlődés egyik kulcsfontosságú eleme, mely természetesen a designereket is foglalkoztatja szerte a világban. A két olasz tervező, Andrea Trimarchi és Simone Farresin közös stúdiójukban a Formafantasma-ban fejlesztették ki koncepciójukat. A környezetttudatosság, funkció, esztétika és olasz népi hagyományok zseniális fúziója vált valóra az “Autarchy” kollekciójukban.

Az anyag – nevezetesen a mindennapi kenyerünk – továbbgondolása áll az “Autarchy” hátterében. Egy teljesen új és egyben merész ötlettel álltak elő, mely a kenyér alapanyagául szolgáló összetevőkkel is operál. Búzából, lisztből, mezőgazdasági hulladékból, bio komposztból – tehát kizárólag természetes alapanyagokból alkották meg héköznapi használati tárgyainkat, legalább is, ami az étkezést illeti. Az alacsony hőmérsékleten “kisütött” edények az energiafelhasználást a minimálisra csökkentik, palackjaik vízállóságát pedig a méhviasz és fenyőgyanta bevonattal oldják meg.

Az “Autarchy” tehát egy másfajta, de inkább elfeljetett hagyományos alternatívát ajánl egyes termékek elkészítésére a lehető legegyszerűbb módon.

Antal Balázs

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: