HELLODESIGN.HU – design.derű.barátok.

A legjobb fiatal magyar designerek – Moholy-Kozma ösztöndíj kiállítás beszámoló

Posted in 13. Hazai hírek, Kiállítások by szmolna on 2011. február 28. hétfő

A Hellodesign a sajtómeghívottak között volt, így elsők között nézhettük meg az Iparművészeti Múzeum (IMM) földszintjén berendezett Moholy-Nagy László Formatervezési és Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíjasok beszámoló kiállítását. Találkozhattunk az alkotókkal, s megállapítottuk, hogy az elmúlt két-három év legérdekesebb Moholy-Kozma anyagával van dolgunk – legalábbis mi így éreztük, várjuk, hogy a többi újságíró, blogger miként vélekedik. Mivel nyilván az a legjobb, ha munkákról maguk a tervezők is szólnak néhány szót, ezért hamarosan néhányukkal videó-interjúkat készítünk a helyszínen, melyet itt, a Hellodesign.hu oldalán tekinthettek majd meg! Addig íme, a részletes összefoglaló.

Mint minden évben úgy most is el lehet mondani, amit úton-útfélen leírnak, vagyis az alkotók az aktuális társadalmi, szociális kérdésekre kerestek válaszokat munkáikkal (munkáikban?). Namármost általában erre szoktak, ezért inkább nézzük meg milyen nagyobb témacsoportokat találtunk. Itt van mindjárt a világítás.  Ahogyan a tavalyi Megvalósult művek 2010. (2010. november 26 – 2011. január 9.) című, szintén IMM-s kiállítás is bizonyította, kihagyhatatlan és kifogyhatatlan téma ez. Pongrácz Farkas formatervező-csomagolástervező Plümóját a tavalyi Lakástrend és Design kiállításon ismerhettük meg.  Az ablakba kitett napfürdőző dunyhák (a dunyhák népies elnevezése a plümó) alakját mímelő világítótestek tervezésekor két kérdés izgatta Farkast: hogyan lehet viszonylag gyengébb, nehezebben idomítható anyagból könnyű, formatartó és szép szerkezetet készíteni? Majd az újabb kérdés következett: ennek hogyan készíthető el a fali, álló és függőváltozata, illetve milyen marketing (kommunikáció, csomagolás stb.) lehetőségeket rejt e koncepció magában?  A válasz megtalálható a kiállításon.

Pallag Bálint, ipari- termék és formatervező mérnök munkája már-már szobrászati megoldást kínál a LED-technológia alkalmazására. Koncepciója kiindulópontja egy rozsdamentes acéllemezből készült, földkéregszerűen felnyíló pad, amely mellett, a létrejött nyílásba intelligens, különféle konfigurációkra vezérelhető LED-modul rendszert épített. A LED-modulok érintésre (pld: rálépve) vagy fény hatásra működésbe lépnek.

Varga Dávid, építész, tervező művész szintén utcabútort álmodott, s noha padjának az 1:1-es modellje még nem készült el, már így, kicsiben is figyelemreméltó az áttetsző, polietilén test, amely Pallag Bálint munkájához hasonlóan LED-fényforrást rejt. Méghozzá olyat, amelyet Dávid hőmérséklet-érzékelővel egészített ki. Így az objektum a külső hőre reagálva (-35 és +40 fok közé kalibrálta az alkotó) esténként, meleg időben hideg fényt bocsát ki, hidegben pedig akár vörösen is világíthat. E pad egyébként lassan készen áll a sorozatgyártásra.   A Moholy-ösztöndíjasok mellett a Kozma-ösztöndíjasok közül két alkotót ihletett meg a fény.

Pataki Dávid, formatervező iparművész fényszobrai világító marokkövekként azt modellezik, miként lehetséges az apróbb tárgyak esetében a fénnyel – ismét a LED-del – megnövelni, kivetíteni, értelmezi a kicsi formákat.

Kompár Györgyi, porcelántervező iparművész viszont – miként azt a tavalyi diploma kiállításán láttuk – a porcelánt, mint világító fali és mennyezeti elemet használja. Különleges közterekben, igényesebb megrendelői kör otthonaiban biztosan találkozni fogunk ezekkel a világító panelekkel.

A hagyományok újraértelmezése, az átírás továbbra is tartja magát. Az újak között Boldizsár Zsuzsa porcelántervezőnek a keresztszemes hímzés motívumát alkalmazó tányérokból álló szuvenír-tervét szükséges kiemelnünk.

De nem mehetünk el Csala Sándor tervezőgrafikus meseillusztrációi mellett sem. Sándor a cigány tárgyi kultúra és írásos feljegyzések hiányában, a szájhagyomány nyomán továbbélő cigány mesék világa nyomán alkotta meg a cigánymesék mellé készített képeit.

Simon Viktória formatervező iparművész első pillantásra kilóghat a tradíciókat értelmezők sorából. Porcelánból való virágtartói az öntözés automatizálását oldják meg. Onnan a klasszikus merítés, hogy a két csoportra osztható kollekció egyik fele úgynevezett kanócos technikával juttatja el a vizet a növény gyökérzetéhez (a sorozat másik fele a hidrokultúrás növényeknek készült). Annak, aki szereti a növényeket nem ismeretlen az a több évtizedes eljárás, amikor utazás előtt a rövid pamutfonál egyik végét vízbe lógatja, míg a másik végét a virág földjébe dugja = a virág saját maga gondoskodik a vízellátásáról.

Mihály Gyula kerámikusművész hangszereit a világzenét, folklórt kedvelők jól ismerik. Utolsó éves Kozma-ösztöndíjasként az énekkíséretű, Afrikában és Indiában honos ütős hangszereket (Udu) készít.

Illésy Lenke öltözéktervező iparművész a Magyar Formatervezési Díj – Diák kategóriás fődíjasával (Bővülő táskák), Esztány Istvánnal dolgozik együtt egy ideje. Jelenleg III. éves Kozma-ösztöndíjas, s ezt az utolsó esztendő számára a népművészet jegyében telik el. Öltözéktervein – részben az Eszlánnyal való együttműködés inspirációjára – a székely népviselet, a csík ritmus, szín és minta hatásai ismerhetőek föl.

Kanics Márta textiltervező szintén a népművészet, pontosabban a népi szövéstechnikák felé fordult, de nem egyszerűen imitálta a látottakat. Hagyományos mód szövött textíliáit „interaktívvá tette”, azaz UV-fényre reagáló, világító matériákká varázsolta.

UV-fényre reagáló illesztések, varráslezárások jelennek meg Póczos Valéra textiltervező kifejezetten kerékpárosok számára készült esőkabátjain és táskáin, melyekkel már az újrahasznosítás témakörét érintő tervekhez, tárgyakhoz érkeztünk. Ezek a műanyagból készült táskák és védőruházatok Valéria elképzelése szerint 100%-ban újrahasznosíthatók, illetve megfelelő szervezettség esetén a vásárlás helyén visszaválthatók és újrahasznosíthatók lennének.

A visszaválthatóság, pontosabban annak hiánya adta az ötletet Nagypál Dorottya üvegtervező iparművésznek, aki reciklált üveggel dolgozik. A boltokban vissza nem váltható átlátszó és színes üvegekből készített üveglapjaira valószínűleg az ólmozott üvegablakokat készítő iparosok, művészek is fölfigyelnek majd.

Ebben az évben sem maradtak el a közlekedés és a „szociális-design” halmazokba illeszthető tervek/tárgyak.  Kápolnás Gergely építészmérnök  rekumbens kerékpárjai a kényelmes és gyors tekerést állítják a gépi hajtású járművek alternatívájaként – egyenlőre csinos kismodelleket láthattunk, kíváncsiak várjuk a prototípusokat!

Sass Tivadar Viktor formatervező művész modelljében a Dotto kisvonatokat kombinálta a nyitott városnéző buszokkal. Az eredmény egy kisméretű, gazdaságos üzemeltetésűnek tervezett, flexibilis belső terű busz terve lett, amelyre a hírek szerint a budapesti székhelyű, Debrecenben elektromos hajtásrendszerű kisbuszt üzemeltető Inter Tan-Ker Kft. is felfigyelt.

Nagy Krisztina csomagolástervező, autista gyerekek számára készült játéka tavaly bekerült az IMM gyűjteményébe. A most kiállított, vakok és gyengén látók számára tervezett infokommunikációs rendszer megerősít bennünket abbéli véleményünkben, hogy Krisztina egyike a leginnovatívabb „design for all”-elvű tervezőinknek.

Juhász Dóra textiltervező az ortéziseket (végtagvédő gyógyászati segédeszközök) viselők számára kínál esztétikus, kényelmes, és ami szintén nagyon fontos, időtálló bőrből készült segédeszközöket.

Závodszky Dalma bőrműves iparművész különleges formaalakítású táskáinak újabb szériája már nem csak divatot teremt, hanem azok számára készül, akik nap mint nap valamilyen orvosi segédeszközt hordanak magukkal (pld. cukorbetegek).

Néhány bútortervet, modellt is láthatunk. A 2008-ban diplomázott György Árpád Hunor formatervező iparművész diplomamunkáját, vagyis a közösségi terekbe szánt váróbútorokat fejleszti tovább Kozma-ösztöndíjasként.

Romvári Péter építészmérnök pedig a parametrikus tervezést híja segítségül egyedi bútorok, polcrendszerek, térelválaszok tervezéséhez. A rendszer már a v-fab.com-on már kipróbálható!

A különféle anyagokkal, anyagtípusokkal, struktúrákkal való kísérletezés javarészt a kifejezetten erre a célra életre hívott Kozma-ösztöndíjasok között jellemző, azonban meg kell említenünk a Moholy-ösztöndíjas Dörögdi Orsolya formatervező nevét, aki  nagyon aktuális, a nemzetközi design világát igen foglalkoztató témát és anyagot alkalmazva: betonból készült radiátorburkolat-családot fejlesztett, de Tomay Katalin üvegtervező iparművész szintén betonnal végez plasztikai kísérleteket.

A bambusz, hasonlóan a betonhoz, hálás, nem túl drága, de annál ismeretlenebb anyag. Ezért is dolgozik intenzíven bambuszszálakkal közel egy éve Juhász Nóra textiltervező, reméljük, hogy a textilipar értékelni fogja kísérleteit, eredményeit.

Rejka Erika Keramikusművész szintén a kihívások mestere, Metamorfózis-Láncolatok II. kollekciója a porcelán lágyításának igazolása.

Földi Kinga textiltervező utolsó ösztöndíjas évében a geometrikus és egyben lágy formák összehangolását kísérelte meg női öltözékein, Molnár Réka textiltervező első éves Kozma-ösztöndíjasként pedig a színek tudatos használatának lehetőségeit, orvosi kísérletekkel igazolható hatásait vizsgálja.

„Az anyag módosításával új termék születik” – magyarázta Sütő Erika porcelántervező iparművész, aki a máz nélküli porcelán újszerű alkalmazását és a kortárs ékszerkészítés lehetőségeit ötvözi rétegelt technikával kialakított ékszereiben.

A bemutatott tervek, modellek, tárgyak közül számos már a továbbfejlesztés, illetve a sorozatgyártás küszöbén áll. Sümegi Éva csomagolástervező műanyag moduláris tároló családjával (Georg) azon pályakezdő alkotók egyike, akik kereskedelemben láthatják viszont munkájukat. Vagyis Georg hamarosan a boltok polcaira kerül!

Mi pedig, ahogyan a bevezetőben ígértük, hamarosan a tervezőket bemutató videókkal jelentkezünk!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: