HELLODESIGN.HU – design.derű.barátok.

Végső visszaszámlálás: FRC-004, avagy a jövő magyar versenyautója

Posted in 09. Technológia, 13. Hazai hírek by szmolna on 2011. február 16. szerda

Nincs autógyártás Magyarországon. Vagy mégis van? Egyenlőre csupán egy csoportnevet árulunk el: BME Formula Racing Team, illetve egy modellnevet: FRC-004. Tehát van is meg nincs is, vagyis pontosabban a dolog nem olyan, mint azt elsőre gondolnánk, de lelkesítő!

Magyarországon a járműipari formatervezés, ezen belül pedig az autó- vagy motortervezés talán a legtöbb áldozatot kívánó szakág. Hazai gyártókkal, így szakmai teammel csak kevéssel számolhatunk, ezért az, aki ezt a hivatást választja, már tanuló korában csak a nemzetközi pálya felé tekinthet. Ráadásul, legyen az illető designer vagy mérnök, még egy neves autógyártónál is kisebb-nagyobb alkatrészek tervezésére számíthat, hosszú-hosszú időre. Ezért is kiemelten fontos az, ami az elmúlt néhány éve, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) háza táján, BME Formula Racing Team néven történik. Néhány előzmény.

Az angliai székhelyű, közel 80 ezer tagot számláló mérnöki intézmény, az Institution of Mechanical Engineers ( IMechE) nevét a járműipari fejlesztések világában nagyon jól ismerik. A szervezet egyebek mellett fontos szerepet tölt be a jövő mérnökeinek kinevelésében, így az ágazathoz kapcsolódó diákszervezetek támogatásában. Az IMechE támogatását, partnerségét élvezi a mérnökhallgatók gruppjaiból álló Formula Student nemzetközi csoport is, melyhez néhány évvel ezelőtt a BME néhány tehetséges mérnökhallgatója is csatlakozott. A BME Formula Racing Team néven, 2007-ben alapított csoport eddig első és egyetlen magyar csapatként épített versenyautót, mellyel 2008-ban a nevezetes silverstone-i autóversenypályán nagyobb szakmai nyilvánosság előtt, a Formula Student autóversenyén mutatkoztak be.  Tavaly, szintén a silverstone-i Formula Studenten, új építésű FRC-003 modellnéven ismert autójukkal megszerezték a 20. helyet – tegyük hozzá nyomban, hogy 84 csoport között, ráadásul úgy, hogy az autóépítésben mindössze két év tapasztalatuk volt és, talán mondanunk sem kell, a versenytársakhoz viszonyítva jóval kevesebb pénz állt rendelkezésükre.

E csapatban autót építeni tehát kiváló lehetőség a résztvevők számára, mivel egy jármű megépítésének egyes részterületeit is alaposabban megismerhetik, valamint „kicsiben” megtapasztalják milyen lehet az élet egy nagyobb autógyár, versenyistálló munkatársaként. Ráadásul a Formula Student versenyek holdudvarához nem csak komoly szponzorok tartoznak, hanem fővédnöki tisztségében Sir Ross Brawn is, a Mercedes GP Formula–1-es csapat csapatfőnöke, résztulajdonosa. S az szintén abszolút ösztönző lehet, hogy Michael Schumacher tavalyi versenymérnöke, Anbrew Shovlin, annak idején szintén egy Forma Student csapatban, főmérnökeként kezdte pályafutását.

BME Formula Racing Team idei autója, az FRC-004 híreink szerint közel két hónap múlva már látható lesz. Hogy teljes valójában olyan küllemmel, mint ami a nyitóképünkön látható, azt még nem lehet biztosan tudni. Mindenesetre a végeredményről feltétlenül beszámolunk majd!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: