HELLODESIGN.HU – design.derű.barátok.

A MOME üvegtervező hallgatója tervezte az idei Astellas Díjat

Posted in 01. Design, 13. Hazai hírek by Hellodesign on 2011. február 11. péntek

Idén második alkalommal készítettek fiatal tárgyalkotó művészek tervezeteket az Az Év Orvosa pályázat három díjára. A szervezők felhívására 2010 őszén több mint harminc hallgató készített pályázati munkát, melyek a díjazás fő „mondanivalójára”, a kiemelkedő orvos-beteg kapcsolatra és annak bensőséges értékeire koncentráltak. Az egyetem tanáraiból és az Astellas munkatársaiból álló zsűri értékelése utána, a hat legjobbnak minősített tárgyra egy hónapon át, különböző szakmai konferenciákon és egyéb eseményeken, valamint az esemény hivatalos weboldalán szavazhattak az orvosok. A szavazás eredményeként az idei Astellas Díjat Varga Gyöngyvér, az idén 130 éves Moholy-Nagy Művészeti Egyetem üvegtervező szakos hallgatója készítheti el.

„Az ilyen jellegű tervezési feladatok nem idegenek a MOME-tól, hiszen évek óta egyre több és nívósabb hasonló megkeresés érkezik hozzánk.” – nyilatkozta Kemény Péter adjunktus. „A Design Intézet, és ezen belül a Tárgyalkotó Tanszék eredményei a hallgatók sikereivel mérhetők. A japán KANAZAWA és MINO kiállítások elnyert különdíjak az üvegtervezők, keramikusok Oszkárjainak is nevezhetők. Több diploma továbbélését jelentik például a német 300+X jubileumon, a szlovén BIO21 kiállításon szerzett elismerések, a Talent München, a cseh Libenszky díj, és nem utolsó sorban a Magyar Formatervezési Nívódíj kiállítások. Az üveg és kerámia szakos hallgatók munkái hazai és külföldi eseményeken megjelenve helyezéseket, díjakat hoznak el. Így a fiatal pályakezdők is folyamatos magyar jelenlétet tartanak fenn itthon és nemzetközi fórumokon is. Az élő feladat mindig kihívás számukra, mert az oktatás során elsajátított ismereteket, és a világ elvárásait egyaránt ötvözi. Az Astellas Díj – Év Orvosa pályázat azért is különösen fontos nekünk, mert ez egy visszatérő projekt. A hallgatókat természetes módon a kredit szerzésen túl a pályázati díj elnyerése, a legjobb minőség elérése egyaránt motiválja.” – fogalmazott Kemény Péter adjunktus.

Dr. Berencsi György, a pályázat főszervezője az együttműködéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: – „Elsősorban arra kerestük a választ, hogy egy designer hogyan jeleníti meg az orvos és beteg közötti rendkívül törékeny, emberséget sugárzó bizalmi viszonyt. Az alkotásokat látva úgy gondolom, az eredmény valamennyiünk számára lenyűgöző volt.” Markovich György, a díj névadói és egyben támogatói szerepét magára vállaló Astellas Pharma magyarországi ügyvezető igazgatója a díjtervek zsűrizésekor hangsúlyozta:  – „Úgy gondolom, a döntős tervek bármelyik nívós, nemzetközi versenyen is megállnák a helyüket, hiszen a MOME európai hírű egyetemként láthatóan a magyar design oktatás és gondolkodás legmagasabb szintjét képviseli.”

Reklámok

3 hozzászólás

Subscribe to comments with RSS.

 1. Gonzales Gábor said, on 2011. február 11. péntek at 21:48

  Gratulálok Gyöngyvérnek az Astellas Díj készítésének az elnyerésében és a szép kivitelezésében!

  Üdv: Gonzales Gábor

 2. paralelart said, on 2011. február 12. szombat at 10:24

  nagyon korrekt kis díj lett

 3. Kecskés Krisztina said, on 2011. február 12. szombat at 17:49

  Gratulálok!

  Szép a díj és jó, ha vannak élő feladatok a MOMÉ-n!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: