HELLODESIGN.HU – design.derű.barátok.

Karim Rashid februárban Budapesten

Posted in 01. Design, Előadások by Hellodesign on 2011. január 17. hétfő

Február elején Budapestre látogat napjaink egyik legnépszerűbb amerikai designere, Karim Rashid. A hazánkba érkező tervező a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) auditóriumában február 3-án (eredetileg február 2-án, csak járattörlés miatt módosulás történt), szerdán 16:00 órai kezdettel tart előadást. Emellett a kivételesen gazdag életművel büszkélkedő alkotó több tucat termékéből minitárlatot tekinthetnek meg az érdeklődök a MOME-n február 2. és 5. között. 

Karim Rashid alkotói munkája mellett szívesen barangol a zene világában. Ezen szenvedélyéről is tanúbizonyságot tesz budapesti látogatása során, és február 2-án, szerdán este 11-től egy DJ show keretében a magyar közönség is együtt partizhat vele az Ötkertben. (Programváltozás: a zenélés elmarad.)

Az egyiptomi származású, jelenleg New Yorkban élő Karim Rashid napjaink egyik legfoglalkoztatottabb designere. Karim személye az elmúlt két évtizedben valóságos branddé vált, s erről a szisztematikus márkaépítésről tanúskodik 2006-os könyvének címe is: Design Your Self. Munkásságának alapja az általa még a kilencvenes években bevezetett, mára a designelmélet és -történet megkerülhetetlen fogalmává vált  szenzualizmus, más néven “érzéki minimalizmus”. Ez az organikus irány és a tiszta geometria házasságából született formanyelv Karim válasza volt a szélsőségesen letisztult, kifáradt, üressé és ebbőlkövetkezően hiteltelenné vált minimalizmusra. Sajátos formanyelvét a mára védjegyévé vált cukorka színekkel (pl. pink, narancs, banánzöld) és digitális op-art mintákkal, valamint saját jelrendszerrel, ikonokkal tette még karakteresebbé, megalkotva ezzel az ún. digipop stílust.

Generációja egyik legtermékenyebb alkotójaként, Karim Rashid kivételesen gazdag életműve 3.000-nél is több ipari terméket ölel fel, köztük minden idők legnagyobb értékesítési darabszámát elérő designtermékével, az 1996-ban piacra dobott polipropilén Garbo papírkosárral. Karim eddig a világ 35 országából több mint 220 cégnek tervezett már, munkáit több mint 300 különböző szakmai díjjal jutalmazták. A gyártók széles köre számára tervezett bútorokon és lakberendezési kiegészítőkön túl, tett már kirándulásokat a divat és a képzőművészet világába is. Karim munkái világszerte 20 múzeum állandó gyűjteményét gazdagítják, illetve folyamatosan szerepelnek különböző galériák időszakos tárlatain is.

Az utóbbi években Karim leginkább belsőépítészeti munkáira koncentrál. Ezen a területen a legismertebb, mi több díjakkal is jutalmazott alkotásai között találhatók az athéni Semiramis Hotel (első európai munkája), a philadelphiai Morimoto Étterem, valamint a Deutsche Bank és az Audi számára tervezett kiállítási installációk. Ezeken túl éttermek, bárok, klubok, divatüzletek, valamint metróállomások és más közterek tervei hordozzák magukon az azonnal felismerhető, egyfajta márkavédjegyként is felfogható “Rashid-karaktert”. Ennek a dinamikus és színes világnak legfőbb közös jellemzője a gömbölyded formák alkalmazása. A gyakran vízcseppre, buborékra emlékeztető formák – Karim szóhasználatával élve blobjectek – különös, organikus világot elevenítenek meg.

Az egyiptomi-angol származású művész 1960-ban született Kairóban, majd Londonban, Kanadában és Olaszországban élt, tanult és alkotott mielőtt New Yorkban telepedett volna le.  Művészi hitvallásának lényegét számos könyvében is megfogalmazta, köztük a 2009-ben KarimSpace címmel megjelent, legújabb belsőépítészeti munkáit bemutató monográfiájában vagy a számítógépes grafika világába tett felfedezőút könyvében, a 2005-ös Digipopban, valamint a két korábbi monográfiájában a 2004-ben megjelent Evolution és a 2001-es I Want to Change the World című művekben.

Karim Rashid budapesti látogatásának programja:

Karim Rashid előadás
2011. február 2., 16.00
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Auditórium, 1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.

Karim Rashid DJ show
2011. február 2., 23.00
Ötkert, 1051 Budapest, Zrínyi u. 4.

Minitárlat Karim Rashid munkáiból
2011. február 2-5.
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, I. emelet; 1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.

Reklámok

Egy hozzászólás

Subscribe to comments with RSS.

  1. Erdélyi Balázsé said, on 2011. február 17. csütörtök at 23:09

    Lenyűgöző alkotások, nagyon tetszenek.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: