HELLODESIGN.HU – design.derű.barátok.

Kortárs művészetről mindenkinek: szabadegyetemi előadásorozat

Posted in Kurzusok by Hellodesign on 2010. november 4. csütörtök

Bár a kortárs művészeti alkotások néha szélsőségesek és meghökkentőek, nem feledhetjük azt az alapigazságot, hogy egykor minden műalkotás kortárs, és bizonyos formán érthetetlen, mű volt. Azonban nekünk nem kell a korábbi századok műkedvelőihez hasonlóan értetlenül bolyonganunk az alkotások és információk rengetegében, köszönhetően a Konok-Hetey Művészeti Alapítvány, az ELTE Művészettörténeti Tanszék és a Trefort Kert Alapítvány kezdeményezésének.

A három intézmény összefogásában létrejött szabadegyetem a jelenkori művészet legfontosabb törekvéseiről ad összegzést, emellett a kortárs művészet aktuális helyzetével, társadalmi és intézményi hátterével, a kortárs művek gyűjtésével és a befogadás kérdéseivel is foglalkozik.

Az első alkalomra sem kell sokat várnunk. Október 26-án indul is az évad Sturcz János művészettörténész előadásával (Él-e még a művészet? A képzőművészet fogalmi és műfaji változásai a 80-as évektől napjainkig), akit a fent vázolt célkitűzések megvalósításában, további kiváló előadók követnek majd az egyetemi évvel egy időben zajló előadássorozat alatt.

Tekintve hogy több hónapig tartanak a programok nehéz lenne felsorolni minden előadót, de ízelítőként álljon itt pár előadó-téma páros: Horányi Attila művészettörténész (Modern vagy kortárs művészet? Mi a különbség?), Peternák Miklós a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia szakának tanára („Festmény, fotó vagy film?” Új médiák a kortárs művészetben), György Péter esztéta (A kortárs magyar művészet intézményi háttere a rendszerváltást követően, kitörési kísérletek a nemzetközi színtérre), Drozdik Orsolya képzőművész (Nők a kortárs művészetben), Wessely Anna egyetemi docens („Művészet vagy politika?” – A szókimondás új módjai és terepei a kortárs művészetben) vagy Rényi András művészettörténész („Művészet és oktatás” – A kortárs művészet tanítása és a művészetoktatás lehetőségei.

A keddenként tartott előadások ráadásul nem csak passzív tudást kínálnak, hanem a befogadás metódusát is górcső alá veszik, amivel nem kevesebb a céljuk, mint hogy világossá váljon, hogy a kortárs művészetet nem csupán annak önjelölt papjai értelmezhetik, hanem mindenki, aki nyitott szemmel és figyelemmel közelít ezekhez az alkotásokhoz.

Az előadások keddenként, 18 órakor kezdődnek az ELTE Gólyavárban (VIII., Múzeum krt. 4/a). Az előadáson való részvétel alkalmanként felnőtteknek 1000 Ft, diákoknak 500 Ft. A 19 előadásból álló kurzusra lehetőség van kedvezményes bérletváltásra is, melynek ára 15 000 Ft (illetve diákoknak 7500 Ft).

_

A képre kattintva letöltheted a kurzus plakátját:

Forrás: FIDELIO

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: