HELLODESIGN.HU – design.derű.barátok.

Magyar falmatricák – pályázati felhívás

Posted in 10. Versenyek, pályázatok, 13. Hazai hírek by Hellodesign on 2010. február 4. csütörtök

Pályázati felhívás

A Hellodesign.hu Magyar falmatricák címen pályázatot hirdet vektorgrafikus falmatricák tervezésére.

A pályázat célja a tehetséges művészek promótálásán túl olyan piacképes, művészeti értékkel bíró termékek létrehozása, melyek hozzájárulnak a kortárs művészet terjesztéséhez, a hazai vizuális kultúra fejlesztéséhez, egyidejűleg érvényesülési és kereseti lehetőséget biztosítva a programban résztvevők számára. A Hellodesign jelen programjában a pályázatoknál megszokott jutalmazási módszer, azaz a dobogós helyezettek alkalmi díjazása helyett, a lehető legtöbb művész folyamatos jövedelemhez való juttatását kívánja megvalósítani, a művészek tehetségét piacképessé és jövedelmezővé tenni.


Kiíró

A pályázati kiírására a magyarországi tárgy- és környezetkultúra fejlesztése, a design szakma integrált információs platformjának létrehozása valamint a magyar designerek érvényesülésének elősegítése érdekében tevékenykedő Hellodesign.hu Tehetség Támogató Programjának keretén belül kerül sor.


Téma

A pályázat témája kötetlen, de a pályamunkáknak hazai vonatkozással kell rendelkezniük.


Részvételi feltételek

A részvétel feltétele, hogy:
1. a pályázó magyarul beszélő legyen
2. határidőre adja le a kiírásban szereplő paraméterekkel rendelkező pályázati anyagát
3. a jelentkezési határidőig befizesse a nevezési díjat


Nevezési díj

A pályázat nevezési díja 8.000 Ft. A március 1-ig jelentkezőknek 50% díjkedvezmény biztosított. (Jelentkezésnek a pályázati anyag leadása és a jelentkezési díj befizetése vagy a mentességi kérelem benyújtása minősül.)

Szociális alapon igényelhető a nevezési díj tervezői jutalékból történő levonása. Ehhez a jelentkezéshez egy 1 oldalnál nem hosszabb indoklást tartalmazó kérelmet szükséges csatolni. A kérelem pozitív elbírálása esetén a pályázó nevezési díj befizetése nélkül indulhat a pályázaton, teljes vagy kedvezményes nevezési díja a munkáinak forgalmazásból származó tervezői jutalékból kerül levonásra – amennyiben azok a zsűrizés eredményeként bekerülnek a kínálatba.

A nevezési díj a pályázó nevének és születési dátumának feltüntetésével banki utalással fizetendő a Hellodesign Bt. 10403181-00015770-00000004 számú bankszámlaszámára. A nevezési díj befizetésének vagy pozitívan értékelt szociális kérelemnek hiánya esetén a pályázati anyag nem kerül elbírálásra.


Leadási határidő

2010. március 31.
A pályázati anyagokat e-mailben várjuk a hello@hellodesign.hu címre, “Falmatrica pályamunka” cím
mel 2010. március 31-ig. Határidő után érkező anyagot nem fogadunk el.


Díjazás

– Mennyiségi korlátozás nélkül minden egyes alkotás, melyet a zsűri arra alkalmasnak tart, felkerül a Hellodesign nagyközönségnek szánt falmatrica kínálatába és forgalmazásra kerül. A szerzők minden értékesített darab után 25% jogdíjban részesülnek.
– A zsűri által legjobbnak ítélt 12 alkotás legyártást követően kiállításra kerül a Pastrami Étterem üvegportáljain, melyek így a nap 24 órájában, bárki számára megtekinthetővé válnak.
– A zsűri által legjobbnak ítélt 12 alkotás bemutatásra kerül a Hellodesign.hu, a hg.hu és a Kreatív Online felületein, a 3 közönségdíjas és egy különdíjas
munka pedig az Elle Dekor magazinban.
– A zsűri által legjobbnak ítélt 12 alkotó lehetőséget kap a Printa Akadémia szitázó műhelyének 3-3 óra díjmentes használatára.

– A zsűri által legjobbnak ítélt 12 alkotásból a Hellodesign 2011-es falinaptárat jelentet meg.
– A zsűri által legjobbnak ítélt 12 alkotó közül legtöbb közönségszavazatot begyűjtő művész könyvjutalomban részesülnek a svájci design könyvkiadó, az AVA Academia választékából valamint partnerével együtt a Pastrami Étterem vendéglátásában részesül.
– Az együttműködő iskolák a Hellodesign.hu jóvoltából könyvadományban részesülnek design könyvtáruk bővítéséhez az AVA Academia kínálatából.


Pályázati anyag paraméterei

– A pályaművek lehetnek kis vagy nagy méretű, falra, mennyezetre, üveg- és tükörfelületekre, csempékre szánt fólia matricák.
– Minden pályaműnek rendelkeznie kell monokróm változattal, ám lehet egy vagy legfeljebb két kiegészítő színnel készített változata is. A színváltozatok egy pályázati anyag részét képezik.
– Az alkotónak egy javasolt szín megadása kötelező és további két színjavaslat adható az alábbi színskálából (a színek megnevezését is tartalmazó PDF fájl az ábrára kattintva letölthető). Amennyiben a pályázó nem a színskálából választott színt alkalmaz, úgy a matrica az alkalmazott színhez a színskálában legközelebb eső színben kerül legyártásra.

Az e-mailben beküldendő pályázati anyagnak tartalmaznia kell:

1. a kitöltött és aláírt Jelentkezési lapot (ha letöltésnél fájlsérülést jelez a gép, frissíteni szükséges az ingyenes Adobe Reader szoftvert)
2. a pályamű jelzés nélküli, A4-es PDF változatát
3. a pályamű vektorgrafikus (ai/cdr) változatait

Egy pályázó több művel is pályázhat. Több pályamű beküldése esetén egy jelentkezési lap mellé csatolandóak a művek elkülönített PDF és vektorgrafikus változatai. Több pályamű beküldése esetén is egyszeri nevezési díj fizetendő. A pályaművek csak olyan alkotások lehetnek, amik máshol még nem kerületek bemutatásra.


Zsűri

A zsűri elnöke:
Renner Zsuzsanna, főigazgató, Iparművészeti Múzeum

A zsűri tagjai:
Albert Ádám, képzőművész, egyetemi tanársegéd, Alkalmazott Művészeti Intézet
Cosovan Attila, tervező, egyetemi adjunktus, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Felsmann Tamás DLA, egyetemi docens, tervezőgrafika szakirány felelős, Magyar Képzőművészeti Egyetem
Hegyi Béla, tervezőgrafikus, Budai Rajziskola
Horváth Cecília, főszerkesztő, Elle Dekor
Lelkes László, Munkácsy-díjas grafikusművész, elnök, Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága
Majoros Zita, tervezőgrafikus, Printa Akadémia
Mikulás Ferenc, ügyvezető igazgató, Kecskemétfilm Kft.
Nemes Mária, igazgató, KREA Kortárs Művészeti Iskola
Pálfi György grafikusművész, WERK Akadémia
Prokopp Dóra, Pastrami Étterem
Torma Krisztián, design manager, Hellodesign.hu
Zalavári József, formatervező, mestertanár, BME Gép- és Terméktervezési Tanszék


Eredményhirdetés

A pályázat eredményét a Hellodesign facebook közösségi oldalán tesszük közzé, 2010. április 15-én.


Köszönetnyilvánítás

A program az együttműködők barátságából és elkötelezettségéből valósulhat meg. Köszönjük mindazoknak, akik velünk együtt tesznek a Tehetség Támogató Program sikeréért: 4szoba.hu | Alkalmazott Művészeti Intézet | AVA Academia | barnabaas.huBudapesti Műszaki Egyetem | Budai Rajziskola | Design Terminál | designpumpa | Elle Dekor | hg.hu | Inspiral.hu | KREA Kortárs Művészeti Iskola | Kreativ Online | Magyar Képzőművészeti Egyetem | nyomtatas.hu | Pastrami Étterem | Printa Akadémia | WERK Akadémia valamint Gulyás Judit, Imre Barnabás, Koós Lili,  Mázsi Boglárka, Pojtli Brigitta és Torma Beatrix


Letölthető anyagok

– Háttérkép: 1600 x 1200 | 1280 x 1024 | 1024 x 768 | 1440 x 900 | 320×480 [iPhone]
– Plakát [PDF]
– Jelentkezési lap [PDF]
– Színskála [PDF]


Szeretettel várjuk a pályamunkákat!

___

50 hozzászólás

Subscribe to comments with RSS.

 1. Linda said, on 2010. február 4. csütörtök at 23:51

  Nice Wallstickers!

 2. Tamás said, on 2010. február 5. péntek at 07:39

  Hellodesign! ; ) K.jó a kezdeményezés! Végre valami, ami ötletes, nekünk szól és van kifutása! Ja, és igényes! Elismerésem! Csináljuk!

 3. Évi said, on 2010. február 5. péntek at 08:37

  Sziasztok, nagyon jó elképzelés, gratulálok! A pályázatok általában tényleg csak az alkalmi díjazásról szólnak, ahol az első 3 kap valami elismerést, ami nem ritkán olyan, amiért az esélyeket figyelembe véve indulni sem érdemes. Itt, ha készítünk valami jót, utána folyamatosan kapjuk a jogdíjat, ráadásul igen tekintélyes, 25 százalékot. És csak azt kell csinálnunk, amiben jók vagyunk, azaz tervezni, nem nekünk kell megszervezni a gyártást, az értékesítést, a promóciót stb. Irtó jó, komolyan, nagyon örülök, hogy kitaláltátok és hogy hosszú távú együttműködést épít a program a tervezőkkel! Látszik az egész kiíráson, hogy komolyan veszitek, amit csináltok: az átgondolt koncepció, az illusztráció ötlete és a kivitelezésének minősége (a letölthető háttérkép apró betűs feliratán olvasható, hogy a grafika felhasználási jogát is tisztáztátok), a díjazás, a zsűri összetétele… Csatlakozom Tamáshoz: csináljuk! ; )

  ui.: Linda valószínüleg csak a képet érti az egészből, de igaza van! : )

 4. Kata said, on 2010. február 5. péntek at 09:03

  Mekkora poén az illusztráció!! Én ilyet szeretnék csak más felirattal: “Szeretlek Pisti”. De neveket lehessen utánrendelni! : ))

 5. Barna said, on 2010. február 5. péntek at 09:15

  Hello! Én meg azt hittem, én kelek korán… : ) Kiváló! Tényleg. És én ritkán mondok ilyet. : )

 6. Juc said, on 2010. február 5. péntek at 09:43

  Hogy lehet ennyi és ilyen embert megnyerni a zsűrizéshez? Nagyon komoly!

 7. Tamás said, on 2010. február 5. péntek at 09:49

  Juc, szerintem egyszerűen úgy, hogy tetszik nekik az elképzelés és szívesen mellé állnak.

 8. Hellodesign said, on 2010. február 5. péntek at 10:05

  Juc, pontosan úgy történt, ahogy Tamás mondja.

 9. Kata said, on 2010. február 5. péntek at 10:08

  Most esett le, hogy piros-fehér-zöld!! : ) Tökjó! Akárcsak a linkgyűjtemény itt a jobb oldalon! Lájk!

 10. Bálint said, on 2010. február 5. péntek at 10:44

  Szép kezdeményezés, szép matrica, szép szék, szép lány! Csináljuk! : )

 11. Béc said, on 2010. február 5. péntek at 10:50

  Hellodesign! Baromi jók ezek az AVA könyvek és még sosem találkoztam velük eddig! Én akarom megnyerni!! : ) Ha nem jönne össze, hol lehet ezeket megvenni?

 12. Hellodesign said, on 2010. február 5. péntek at 11:23

  Hello Béc! A könyvek valóban kiválóak és hiánytpótlóak, ráadásul a design minden területét érintik – épp ezért kezdeményeztük az együttműködést a svájci kiadóval. Ennek eredménye, hogy a nyertes mellett a közreműködő iskolák könyvtárai is kapnak egy-egy design könyvcsomagot, valamint az, hogy a Hellodesignon keresztül a jövőben a teljes kínálatból lehet rendelni. Folyamatban van egy budapesti belvárosi üzletben való megjelenés előkészítése is. Ennek megvalósulásáról az oldalunkon tájékoztatunk Benneteket. HDN

 13. Linda (nem a fenti, egy másik) said, on 2010. február 5. péntek at 13:30

  “2010. tavasz” azaz lesz folytatás is? Ez reményteli!

  ui.: először azt gondoltam, hogy csak szép de nem jó ötlet a Panton szék, aztán rájöttem, mégis okos, mivel így finoman érzékelteti, hogy tudjuk, mi fán terem a design.

 14. Hellodesign said, on 2010. február 5. péntek at 13:36

  Igen másik Linda, mivel minden bizonnyal szép anyagokat készítettek amiket szeretni fog a nagyközönség, így ősszel jön a következő forduló, a frissítés, ami aztán karácsonyra is remek lehetőségeket fog nyújtani mind témában, mind ajándék ötletben. HDN

  ui.: a székkel pontosan ez volt a célunk, köszi, hogy ezt Te mondtad ki! : )

 15. Lajos said, on 2010. február 5. péntek at 13:46

  Nekem is tetszik az ötlet és kíváncsian várom a szebbnél-szebb falmatricákat. Viszont ha már ilyen részletesen elemzitek a plakátot, hadd kérdezzem meg, hogy miért volt szükség egy félig meztelen nőre derékig érő hajjal? Ez pontosan hogyan kapcsolódik a témához, design-hoz, stb.? 😉

 16. Kata said, on 2010. február 5. péntek at 14:08

  Mi bajod a lánnyal Lajos?? Tök szép, a megjelenítése pedig ízléses. A “félig meztelen” meg méltatlan. Ő rakta fel a cuccot a falra! ÉRETED!! 🙂 Jobb lenne, ha egy szőrös pasi állna ott kertésznadrágban? Szerintem nem, pedig én a pasikat kedvelem. Ez így szép, ahogy van!

 17. Hellodesign said, on 2010. február 5. péntek at 14:11

  Lajosnak: köszi! Kérdésedre pedig: “Vasárnap reggel elhatároztam, hogy felteszem a héten megérkezett matricát a nappalim falára…” Ezt az érzetet szerettük volna visszaadni az illusztráción esztétikus módon. Így ok? HDN

 18. Bálint said, on 2010. február 5. péntek at 14:22

  Lajos, a lányaink szépségére joggal lehetünk büszkék, mint remélhetőleg a matricákra is amit Te fogsz készíteni. A kép kifejező és kifogástalan, én betettem háttérnek, Neked meg nem muszáj.

  ps: Hellodé! Most aztán remélem, tényleg magyar ez a lány!!! 😀

 19. Lajos said, on 2010. február 5. péntek at 16:15

  Igen, értem az érveket és én is büszke vagyok a magyar lányok szépségére! Utóbbi időben egyre jobban szúrja a szemem, amikor a női testet csupán figyelemfelkeltő objektumként tűzik be különböző hirdetésekbe. De belátom, hogy itt ennél jóval magasabb célok is közbejátszottak, úgyhogy visszavonom a szurkáló megjegyzést. 🙂

 20. Hellodesign said, on 2010. február 5. péntek at 18:58

  🙂 Tényleg magyar.

 21. Petra said, on 2010. február 7. vasárnap at 12:52

  Tök jó kezdeményezés! Már el is gondolkodtam, mit csinálnék, és azonnal bajban vagyok. Általában a falmatricák családban vannak, azaz több van egy levélen. Főleg a gyerekeknek valók. Mert a legtöbb csak úgy üt. Ha viszont ebből kell leadnom monokróm változatot, az elég béna, mert az a lényege, hogy színes. Külön-külön pályázati anyagként kell akkor leadni? Egyedül viszont béna lenne, együtt menő. Találjak ki másikat inkább? 🙂

 22. Moncsi said, on 2010. február 7. vasárnap at 13:08

  Hellodesign! Tetszik nagyon a dolog, indulni is fogok rajta, csak az a kérdésem, nincs-e diákoknak kedvezményes nevezési lehetőség? Bár én még nem szerveztem pályázatot, de a design menedzsment órák hatására dereng, hogy nem kevés költsége lehet egy ilyen projektnek (szervezés, fotózás, kiállítási anyagok elkészítése és installálása – meg amiről gőzöm sincs). Az látható, hogy ez nem egy állami, eu-s vagy intézeti támogatási pénzekből megvalósuló pályázat meg hogy nem szponzorok tömték tele pénzzel a kezdeményezést így nem várható el, hogy ingyenes legyen, hogy Ti pusztán a mi hálátlanságunkért dolgozzatok. (Mert tudom, milyenek vagyunk, hogy nekünk minden jár, azonnal és free és örülj neki, ha szóba állok veled, persze azt is flegmán és nagy arccal, mert ÉN vagyok az Alkotó : D. Szóval ez igaz, és ez az a Hungaricum, amire kevésbé lehetünk büszkék.) Ám lehet, hogy több diák tudna indulni, ha számukra csekélyebb volna a nevezési díj. Persze, tudom, hogy 8 ezret egy szombat este eltapsolunk és egy fél pár cipőt, vagy egy komolyabb könyvet sem tudunk érte venni, ugyanakkor ezzel a részvétellel magunknak teremthetjük meg a lehetőséget, ezért kicsit röstellem is a felvetést… De ha mégis lehetséges volna, akkor biztos sokak örülnének neki és MÉG szimpatikusabbá válna a projekt.

 23. Erika said, on 2010. február 7. vasárnap at 13:15

  Hello! Tényleg, ilyen programra nem lehet pályázati pénzt szerezni?

 24. Steve said, on 2010. február 7. vasárnap at 13:23

  Sziasztok! Nekem is tetszik, gratulálok! Én is diák vagyok, vasárnaponként nem tömik tele a szüleim a zsebeimet 20 ezresekkel, de 8 ezretől nem megyek sem a falnak, sem a Dunának, simán elköltök ennyit meg még sajnos többet is bármire és szinte észre sem veszem. Ennek leglább van értelme és látszata és ahogy mondod Moncsi: magunknak teremtünk lehetőséget. Ha 4 ezer lenne, akkor abból volna jó az engedmény, ha meg 2 akkor abból. Szerintem ciki dolog alkudozni. Ha tetszik, elindulok, ha nem, akkor nem. Nem kötelező. Itt egy kiváló kezdeményezés, jól ki van találva és meg van valósítva ezért nem azt kellene nézni, hogy mennyit lehetne nem kifizetni, hanem hogy mennyiből lehet csatlakozni hozzá. Én ennyit nem sajnálok azoktól, akik ilyen dolgot hoznak létre. A pohár félig van tele és nem félig üres. Tényleg ne ez legyen már a hungaricum srácok, hogy 8 ezresnyi nevezési díjon kiakadunk és balf…kodunk!!

 25. said, on 2010. február 7. vasárnap at 13:46

  25%-ot kapsz te, 75-öt a cég. Na megint ki jár jobban??

 26. Miska said, on 2010. február 7. vasárnap at 14:22

  Bocsánat Té, de ha valaki olyan sötét, hogy összekeveri a bevételt a nyereséggel, azzal nem érdemes vitába szállni… 🙂

 27. Anna said, on 2010. február 7. vasárnap at 14:51

  Té, néha szoktál gondolkodni is? Remélem nem vagy szakmabéli, mert ez ritka kellemetlen volna számunkra… Én kérek elnézést a nevében!

 28. Gábor said, on 2010. február 7. vasárnap at 15:29

  Té, gyártsd le és add el magadnak, akkor 25+75% lesz a tiéd! Akkor lehet, hogy fel fog tűnni, hogy a nagy bizniszednek a 80%-a költség volt. 🙂 Na ki járt jobban?? 😀 És egy kérdés: Te kinek tudod eladni a szuper anyagodat? A haverjaidnak és a rokonságnak? Ha elég sokan vannak, akkor érdemes megpróbálnod…

 29. kopé said, on 2010. február 7. vasárnap at 16:12

  okés, akkor addig csinálok néhány szépet.

 30. István said, on 2010. február 7. vasárnap at 16:27

  Hello, úgy látom, ebéd után jönnek a gondolatok! 🙂 Az előttem szólókkal ellentétben én már csináltam hasonlót. Amit tudnotok kell, az az, hogy a pályázat lebonyolítása egy komplett kis projekt a maga költségeivel. Ez simán be is nyeli a nevezési díjakat. Ebben az esetben további élete van a programnak, a komplex gyártás és értékesítés folyamatának megvalósítása. Ezt én külön kezelném a pályáztatás folyamtától és szerintem itt is ez történik. Ennek a folyamatnak a bevételein lehet osztozkodni. Ebből viszont igen sok helyre kell tenni, mivel meg kell valósítani és működtetni kell a webshopot, intézni a rendeléseket, a gyártást, a szállítást, foglalkozni kell a promótálással stb. Így ha egy matrica árából a tervező 25% jogdíjat tud kapni, az meglátásom szerint nagyon tisztességes. Talán még egy kicsit túlzás is, hiszen egyszer elküldte az anyagát, a 8 ezrét és ezen kívül az égvilágon semmit nem kell tennie, csak dicsekednie a haverjainak….

 31. Kinga said, on 2010. február 7. vasárnap at 17:58

  Költségeld le a nevezési díjadat!

 32. Hellodesign said, on 2010. február 9. kedd at 08:11

  Szia Petra! Azért cél, hogy monokrómban is érvényesüljön, hogy ne drágítsuk a terméket, így minél többek számára legyen elérhető (a több szín többszörözi az előállítás költségét). Ezért azt javasoljuk, hogy a kifejező formavilággal és egy jól választott színnel próbáld meg megvalósítani az elképzelésedet. Mellette ott lehet a 2-3 színes változata is a munkának, csak az az ára miatt valószínűleg ritkábban rendelt termék lesz. Jó munkát és érdeklődve várjuk az anyagaidat!

 33. Hellodesign said, on 2010. február 9. kedd at 09:31

  Sziasztok!

  István, még két ilyen komment és fel vagy véve PR-osnak! : ) Látod és érted a lényeget. A pályázatatás és az értékesítés folyamata külön van választva és mindkettőnek önjárónak kell lennie. Ezt diktálja a design menedzseri szemlélet, mely szerint egy jó elképzelésnek megvalósíthatónak, élet- és piacképesnek is kell lennie, nem csak egy önmagában jó ötletnek. Ez a művészeti világban még ma is sokak számára túlzottan piaci szemléletnek hat, pedig ők is épp ennek a hozadékaiból szeretnének meg- vagy méginkább jól élni. Gyakori nehézség, hogy a mégoly kiváló elképzelésekhez nincsenek a megfelelő anyagi szükségletek hozzárendelve, így azok megvalósíthatalanok maradnak, elfogy a kezdeti lelkesésdés és elvész a sok befektetett energia. A mostani, gazdaságilag kevésbé kedvező helyzetben nem várható el, hogy szponzorok, támogatók sorakozzanak fel egy-egy ígéretes kezdeményezés mögé. Mi sem várunk erre, mert bizonyára hiába tennénk. Van egy elképzelésünk, ami időszerű, komplex, újszerű és jövőbemutató, és mely az együttműködők munkájából, a kiíró anyagi forrásaiból valamint a jelentkezők nevezési díjaiból, mint hozzájárulásból valósulhat meg. Ez egy olyan, a maga területén eddig példátlan kezdeményezés, melyben közösen teszünk a közös sikerek eléréséért és melyben a lehetőségek mellett jogok és kötelességek egyaránt várnak a résztvevőkre. Ez nem egy ötletbörze, hanem egy közös munka kezdete és nem bánjuk, ha csak azok csatlakoznak, akik ezt hozzánk hasonlóan komolyan gondolják és ennek megfelelően nem csak az eredményeket várják el, hanem hozzá is járulnak azok eléréséhez. Pár óra munka és 8 ezer forint befektetésével ritkán lehet érdemi dologba belevágni, e programmal pedig épp az az egyik célunk, hogy minden igényes munka alkotója sokszorosan keresse meg a kezdeti befeketése összegét.

  Remélve, hogy a leírtakkal átláthatóvá és elfogadhatóvá vált a szerencsére sokak számára szimpatikus kezdeményezésünk. Kérdéseiteket, észrevételeiteket továbbra is várjuk ide kommentként vagy közvetlenül az email címünkre: hello@hellodesign.hu

  HDN

 34. Orsi said, on 2010. február 10. szerda at 09:10

  Nem lehetett volna valami magyar széket találni a Néprajzi vagy az Iparművészeti Múzeum raktárában, ha már…? De ha már Panton szék, akkor remélem, az nyer, aki a vektorizált kis hableányt ráülteti a kis Vukra. És ugye manapság már lengén öltözött nő nélkül semmit nem lehet kommunikálni – még jó, hogy kiskutya és kisgyerek nincsen, hogy tuti legyen a dolog.
  A részvétel egyik feltétele, hogy a pályázó magyarul beszélő legyen. Ezt vajon hogyan lesz ellenőriznve? Pontosan nem értem, mért kell akár elvi szinten is kizárni külfőldieket. Félünk, hogy véletlen jobbak lesznek nálunk és megnyerik előlünk a díjakat? És vajon ez a feltétel, tényleg kizárja őket? Ismerek olyan külföldit, aki személyes érdeklődéstől vezérelve megtanult magyarul, tehát beszél, de nem magyar, egy kicsit se. Akkor ő most részt vehetne? Be kell mutatni valamilyen igazolást, nyelvvizsgát, vagy esetleg elég annak (magyar közjegyzővel) hitelesített fénymásolata is?
  Mi, magyarok súlyos identitászavarban szenvedünk: egyszer rettenetesen elvesztettük, és azóta is hasztalan keressük. Remélem, hogy pulik, gólyák és turulok nélkül is megtaláljuk egyszer, és kissé szorongva várom, milyen megoldások születnek.

 35. Hellodesign said, on 2010. február 10. szerda at 10:57

  Köszönjük az észrevételeket Orsolya!

  Lehetett volna magyar széket találni a múzeum raktárában, de szándékosan nem tettük ezt. Egyrészt túlzottan népiesre hangolta volna az illusztrációt, ami nem volt cél, másrészt szerettük volna érzékeltetni, hogy mindez a nemzetközi design ismeretében és légkörében zajlik. Így került felhasználásra a szélesebb körökben is ismert design ikon. Folyamatosan azt igyekszünk szem előtt tartani, hogy az egész program magyar vonatkozású legyen, de a szó lehető legjobb értelmében és véletlenül sem magyarkodó.

  Őszintén bízom a zsűri józan ítélőképességében, jó ízlésében, szakmai kompetenciájában és abban, hogy ebből kifolyólag nem a “Matyóviseletes kis hableány ostorcsattogtató csikósokat néz Erős Istvánnal a hortobágyi hídon, miközben egy turulmadár elragadná Karak mellől a kis Vukkot, melyben a Suzukiswifttel a helyszínre érkező Mézga család megakadályozza” és hasonszőrű alkotások, hanem a Hozzád hasonló tehetséges szakemberek szinvonalas munkái lesznek a befutók – és nem csak azért, mert a kis hableányos produkció dán vonatkozása miatt diszkvalifikálásra kerül.

  A lány jelenlétére és öltözetére a kommentek között már megtalálod a választ. Sajnálom, ha ez félreérthető és Téged frusztrál, az otthonosság kifejezése és nem a banális figyelemfelkeltés volt vele a cél.

  A résztvevők körét eleinte a hazai intézetek jelenlegi és végzett hallgatóira gondoltuk definiálni. Felmerült, hogy így kizárásra kerülnének a külföldön végzett magyarok, valamint a végzettség nélküli tehetségek, illetve szóba kerültek a nálunk tanuló külföldiek. Ebből kerekedett az a szimpla megoldás, hogy aki magyarul beszél, annak van magyar vonatkozása, ez pedig a jelentkezés szempontjából számunkra elegendő. Ennek ellenőrzése meglehetősen egyszerű, ugyanis a kiírásunk és a megállapodásunk is szándékosan csak magyarul jelenik meg. Aki ezeket olvassa, megérti és aláírja, az megfelelt, ehhez sem igazolvány, sem más irat nem szükséges sem a kedves külföldi ismerősödnek, sem másnak. Így sem elvi, sem gyakorlati szinten nincs kizárva az, aki külföldi.

  Engedelmeddel az identitászavarral kapcsolatos felvetésedet figyelmen kívül hagyjuk, mert annak nem mi vagyunk a címzettjei.

  Remélve, hogy munkáiddal találkozhatunk a pályázati anyagok között, üdvözlettel: Hellodesign.

 36. Zéno said, on 2010. február 10. szerda at 11:29

  Hellodesign! Ez túl udvarias és igen korrekt válasz volt egy menstruáló nő rosszindulatú megjegyzéseire! 🙂

 37. Réka said, on 2010. február 10. szerda at 11:37

  Én nem érzek semmi rosszat abban, hogy magyarul kell beszélnie a pályázónak, hiszen ha valaki külföldre megy tanulni megtiszteli az országot azzal, hogy megtanulja a nyelvet. Nekem nem egy ismerősöm van aki csak a párja miatt vagy azért tanul magyarul mert itt él, pedig mindent megoldhatna angol nyelven, és szintúgy: ha Japánban vagy Németországban akarok élni megtanulom a nyelvet mert anélkül szerintem egy kultúrát sosem fogok isten igazából megérteni, kvázi egy olyan külföldi aki alap szinten sem veszi a fáradságot erre az hogyan értelmezhetné pontosan a magyar kultúra finomságait. Persze mondhat véleményt de félő, hogy az ebben a szituációban inkább karikatúrának érezhető lenne mint magyar vonatkozásúnak, szóval szerintem ez így korrekt…..

 38. Hellodesign said, on 2010. február 12. péntek at 09:21

  Moncsinak a diákkedvemény felvetésére és mindenki másnak, akit eddig anyagi okok tartottak vissza a pályázástól: örömmel hívjuk fel a figyelmeteket a nevezési díjban történt kedvező változtatásokra – lásd fent a kiírásban!

  Mivel a hallgatói státusz nem mindig és minden esetben azonos a kedvezőtlen anyagi körülményekkel, általánosan – nem csak diákokra vonatkoztatva – szociális alapon igyekszünk kedvezőbbé tenni a nevezést az érdeklődőknek. Reméljük, hogy így mindenki számára nyitottá vált a pályázaton való részvétel lehetősége.

 39. Moncsi said, on 2010. február 12. péntek at 19:50

  Kösziköszikösziiiii!!! Ez jobb, mint remélni mertem!! Kifogástalan! 😉

 40. Dávid said, on 2010. február 14. vasárnap at 15:52

  Helló! Nagyszerü kezdeményezés, végre valami lelkesítő dolog is van a művészek számára, hisz akárhogyan is nézzük nehéz dolguk van, nem kapnak akkora figyelmet, mint amekkorát megérdemelnének. A díjkedvezmény nagyszerű, bár én a magasabb összeget sem sajnálom ilyen célra, szivesen nevezek, bár más céllal és szemlélettel, engem inkább a kiváncsiság hajt… Amúgy egy kérdésem lenne, a magyar mintákkal kapcsolatban szabad kezünk van? (népművészet, turáni ornamentika…. ilyenre gondolok ez alatt…)

 41. Hellodesign said, on 2010. február 14. vasárnap at 17:46

  Kedves Dávid, köszönjük a kommented és a pozitív véleményedet! Mind a falmatrica pályázattal illetve a program további részével, mind a hamarosan induló kreatív adatbázissal az Általad említett megérdemelt figyelem kivívásához szeretnénk hozzásegíteni a művészeket. A magyar vonatkozású mintákkal kapcsolatban teljesen szabad kezetek van, épp az a cél, hogy a kreativitásotok és képzelőerőtök a lehető legkevésbé legyen korlátozva és ezáltal minél változatosabb kollekció alakulhasson ki.

 42. Roni said, on 2010. február 15. hétfő at 15:00

  Nem rossz az ötlet, már csak arra lennék kíváncsi, hogyan fog alakulni a szerzői jogok kérdése. Mert ez a szép kis figyelem felhívó képanyag ugye egy az egyben a magyar népmesékből lett lenyúlva.

 43. Hellodesign said, on 2010. február 15. hétfő at 15:16

  Kedves Roni! Örülünk, hogy az ötlet elnyerte tetszésedet! A szerzői jogokkal természetesen a lehető legkörültekintőbben igyekszünk eljárni és maximálisan tiszteletben tartjuk azokat. Az illusztrációhoz felhasznált grafika magától értetődően a magyar népmesék rajzfilmsorozat jogutódjának, a Kecskemétfilm Kft-nek az írásos hozzájárulásával került némi utómunkával felhasználásra – mint azt egy figyelmes kommentelő (Évi) már észrevételezte is korábban a letölthető háttérképek kredit szövegére utalva.

 44. outsider said, on 2010. február 16. kedd at 12:09

  Kedves HelloDesign!
  Nagyon tetszik a kezdeményezés. A kérdésem a következő: a pályázaton indulhatnak “műkedvelő” laikusok is vagy csak szakmabeliek?

 45. Hellodesign said, on 2010. február 16. kedd at 13:49

  Kedves Outsider és Kedves Mindenki Más! A falmatrica pályázaton szakmabéli és amatőr egyaránt indulhat! Elnézést kérünk, korábban nem erre a kérdésre adtuk a választ!

 46. g.orsi said, on 2010. február 21. vasárnap at 08:58

  Drága HelloDesign!

  A szavam is elállt a pályázatot olvasván! Nagyon izgatott vagyok, hogy milyen alkotások kelnek majd életre! Sajnos nem vagyok képzőművész, csak amatőr, de viszem a kezdeményezés hírét. 🙂
  Szeretettel:
  Orsi

 47. Kata said, on 2010. március 8. hétfő at 09:14

  Fantasztikus ötlet!

  Köszönjük a lehetőséget, hogy részesei lehetünk!

  Kata

 48. Dija said, on 2010. április 1. csütörtök at 18:54

  Most már aki lemaradt, annak annyi? Jó ötlet volt amúgy…

 49. Hellodesign said, on 2010. április 1. csütörtök at 20:03

  Aki most lemaradt, az a következő körben, ősszel csatlakozhat. Minden évben tavaszi és őszi kollekcióval kívánjuk frissíteni a most kialakított kínálatot.

 50. Dija said, on 2010. április 3. szombat at 08:01

  dejó 🙂


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: