HELLODESIGN.HU – design.derű.barátok.

Út a sikerhez – A Moholy-Nagy László Formatervezési és a Kozma Lajos Iparművészeti ösztöndíjasok 2009. évi beszámoló kiállítása

Posted in 13. Hazai hírek, Kiállítások by Hellodesign on 2010. január 29. péntek

2010. február 4-én  beszámoló kiállítás nyílik a húszéves Moholy-Nagy László Formatervezési és a Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti ösztöndíjasok munkáiból az Iparművészeti Múzeumban. A formatervezés, a design kitüntetett szerepet tölt be mindennapjainkban. A tetszetős forma, a párját ritkító műszaki tartalom azonban csak akkor hasznosulhat társadalmi szinten is, ha a felhasználó igényei, a gyártó üzleti érdekei és az alkotó elképzelései egybecsengenek, és a tervek valóban piacképes termékké válnak. Ennek megvalósulásában nyújt komoly segítséget a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj, amely évente 15 fiatal tehetség pályájának indulását, szakmai kiteljesedését és önálló alkotói munkáját hivatott támogatni.

A 2009. évi ösztöndíjasok eredményeit felvonultató tárlat 2010. február 4-én, csütörtökön 17 órakor nyílik meg ünnepélyes keretek között az Iparművészeti Múzeumban.

A beszámoló válogatáson látható munkákban a korábbi éveknél is hangsúlyosabban jut érvényre a komplex gondolkodás. A fiatal designerek munkájuk során érzékelhetően egy-egy szűkebb terület alapos megismerésére törekednek, s céljuk egy ahhoz szorosan kapcsolódó speciális termék megvalósítása. Ebbe a csoportba tartoznak Dévay Zsófia “BabyCab” névre keresztelt, csecsemők hordozására kifejlesztett öltözékei, vagy Nagy Krisztina vak és látó gyermekek számára egyaránt közösségi élményt kínáló készségfejlesztő “Határok nélkül” játékcsaládja. Szintén jellemző a megváltozott életvezetési szokásokra reflektáló rugalmas látásmód, amelynek eredményeképpen olyan tárgyak születnek, amelyeknél a multifunkcionalitás és a variálhatóság kiemelt fontossággal bír. Remek példája ennek a tervezői attitűdnek Juhos Lehel otthoni munkát segítő, többfunkciós Home Work bútorcsaládja, illetve Magony Zsuzsanna városi nomádoknak készülő, átalakítható öltözékkollekciója.

Az ösztöndíjasok közül négyen különféle gyártócégek témajavaslatai alapján dolgoznak, így munkájuk során nem csupán komoly gyártástechnológiai ismeretanyagra tesznek szert, de jelentős segítséget kapnak az adott termék későbbi piacravitelében is. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. közreműködésével tevékenykedik Buzás Andrea, aki “A Magyar Királyné Vizének Reinkarnációja” címmel új illatszercsalád grafikai és csomagolási arculattervét készíti, valamint Becker Judit, aki egy kétszemélyes fürdőszobai szettet tervez a test- és lélekápolás jegyében. Szász Boglárka Rita az Alu Style Kft. állványrendszerének felhasználásával üzletberendezést, míg Vajta Mónika a Multinetwork Kft. részvételével utólag szerelhető radiátorburkolatokat fejleszt ki.

A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj 2009. alkotásai

Anev Kámen Nikolov 1. éves
„Szép új világ” A filmes látványtervezés gyakorlata.
___

Bagó Ákos Károly 1. éves
Írásfejlesztő ceruza kifejlesztése, írásfejlesztő eszközkoncepciók.
___

Bányai Ildikó Inez 1. éves
“dot for You” Variálható ruhadarabokból álló öltözék-kollekció, geometrikus formákból.
___

Becker Judit 1. éves
EGÉSZSÉG-EGYSÉG. Kétszemélyes fürdőszobai szett a test- és lélekápolás jegyében. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. közreműködésével.
___

Buzás Andrea 2. éves
„A Magyar Királyné Vizének Reinkarnációja” Új illatszercsalád komplex grafikai és csomagolási arculatterve. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. közreműködésével.
___

Dévai Zsófia 1. éves
“Babycab” babahordozó-ruházat tervezése, prototípusok kifejlesztése.
___

Juhos Lehel 1. éves
“Home Work” Az otthoni munkát és ügyintézést elősegítő, többfunkciós bútorcsalád tervezése.
___

Magony Zsuzsanna 3. éves
Nagyvárosi nomádok – multifunkcionális öltözékek, kiegészítők tervezése, fejlesztése.
___

Nagy Krisztina 1. éves
Határok nélkül. Közösségi élményt nyújtó fejlesztőjáték kialakítása vakok és látó társaik számára.
___

Pozsár Péter 1. éves
„Kaméleon” multifunkcionális pavilonrendszer.
___

Stiblo Ferenc 1. éves
Bútorcsalád a gazdaságosság és gyárthatóság jegyében.
___

Szász Boglárka Rita 1. éves
Üzletberendezés tervezése az Alu-Style Kft. állványrendszerére.
___

Szentgyörgyi Szandra 1. éves
Új energiatakarékos izzóhoz lámpa tervezése.
___

Szilasi Gábor 3. éves
Amatőr szabadidő-vitorlás és kajak.
___

Vajta Mónika 1. éves
Stílusos, utólag szerelhető radiátorburkolatok kifejlesztése. A Multinetwork Kft. közreműködésével.

Tények az ösztöndíjról

A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjat 1989-ben hívták életre azzal a céllal, hogy pályakezdő designereket segítsenek karrierjük elindulásában, tehetségük kibontakoztatásában. Az ösztöndíj tehát elősegíti a hazai formakultúra fejlődését és elterjedését, támogatja az önálló alkotói munkát folytató fiatal formatervezők szakmai fejlődését, lehetőséget biztosít részükre egy saját kezdeményezésű, innovációs program kidolgozására. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal és a Magyar Szabadalmi Hivatal által fenntartott, a Magyar Formatervezési Tanács által irányított és gondozott ösztöndíjra olyan 35 év alatti tervezők pályázhatnak, akik Magyarországon alkotnak és szakirányú, egyetemi diplomával rendelkeznek. Az ösztöndíj húszéves fennállása alatt 133 művész kapott támogatást. Idén 15 fiatal alkotó vesz részt a programban, akik pályázat útján nyerték el a lehetőséget. Az ösztöndíj 2010-től kezdődően egy évre szól, a támogatás összege bruttó 1 200 000 forint.

A Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíj – az Oktatási és Kulturális Minisztérium segítségével – a pályakezdő iparművészek szakmai támogatását tűzte ki célul.

A közös tárlat 2010. február 5. és március 21. között látogatható az Iparművészeti Múzeumban: 1091 Budapest, Üllői út 33-37.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: