HELLODESIGN.HU – design.derű.barátok.

ICSID ülés és szakmai nap Budapesten

Posted in 13. Hazai hírek, Konferenciák by Hellodesign on 2009. május 12. kedd

icsid_mome

Az Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége (ICSID) Budapesten tartja következő ülését 2009. május 15. és 17. között. A Magyar Formatervezési Tanács és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ehhez kapcsolódó nyilvános szakmai napot tart „Mennyit ér a design?” címmel.

Az ICSID nyolc ország (Chile, Egyesült Államok, India, Japán, Korea, Nagy-Britannia, Tajvan és Magyarország) képviselőiből álló szervezet, amely azt tűzte ki célul, hogy népszerűsítse a formatervezést és növelje annak társadalmi elismertségét. Az ülésen hazánkat és a közép-kelet-európai régiót Várhelyi Judit Icsid vezetőségi tag képviseli, aki egyben a Magyar Formatervezési Tanács irodavezetője is. „A folyamatosan változó gazdasági környezetben elengedhetetlen az összefogás, az együttműködés, legyen szó akár gazdasági, akár művészeti vagy oktatási szereplőkről” – hangsúlyozza. A 2009-es Kreativitás és innováció európai éve – amelynek az Icsid-találkozó a hivatalos rendezvénye – is erre kívánja felhívni a figyelmet: Európa jövője az egyének alkotó és újító erejével biztosítható a globális versenyben.

Ezzel a gondolattal állítható párhuzamba az az előadássorozat is, amit az Icsid vezetőségi tagjai tartanak 2009. május 15-én 10.00 órától a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Prof. Martin Darbyshire, a Tangerine designstúdió társalapítója és vezetője azt a témát járja körül, hogy hogyan lehet a designt előnyként felhasználni a piaci versenyben. A Nagy-Britanniában élő Darbyshire tevékenysége is jó példa a formatervezés által megvalósuló értékteremtésre: az ő nevéhez fűződik a világ egyetlen teljesen vízszintes helyzetbe dönthető, a British Airways járatainak business osztályán használt ikonikus ülés.

A szakmai nap másik előadója az amerikai Dr. Mark Breitenberg. Az Icsid alelnöke budapesti előadásán egyetemi esettanulmányokat mutat be a pasadenai Art Center és a California College of Arts példáin keresztül arról, hogy milyen módon valósulhat meg együttműködés a designoktatásban. Breitenberget, aki egyébként végzettsége szerint az irodalomtudományok doktora, olyan kérdések foglalkoztatják, mint az interdiszciplináris műterem, a design-gondolkodás, az emberközpontú kutatás vagy a narratív és a kreatív folyamat. Szervezett már designkutatási programot főiskolák között, alakított ki természettudományi és üzleti tantervet, irodalomprofesszorként pedig a férfi identitást elemezte Shakespeare és kortársai művében.

Az előadások angol nyelven zajlanak.

Mennyit ér a design

További sajtóinformáció:

Avantgarde Group – Klenovszki Tímea
E-mail: timea.klenovszki@avantgardegroup.hu
Tel.: +36 70 280-2020
www.mft.org.hu
www.icsid.org

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: