HELLODESIGN.HU – design.derű.barátok.

Peter Zumthor a MOME vendége

Posted in 13. Hazai hírek, Előadások by Hellodesign on 2009. május 4. hétfő

zumthor_pritzker_prize_09x

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Szenátusa május 6-án ünnepi ülést tart, melyen Peter Zumthornak címzetes egyetemi tanári címet adományoz. A címátadást követően sor kerül a székfoglaló előadás megtartására. Az ünnepség és az előadás nyilvános, ezért javasoljuk, hogy az érdeklődők időben – legalább 15-20 perccel a kezdés előtt – foglalják el helyeiket. A MOME hallgatói számára a karzat van fenntartva. Az előadás angol nyelvű, de tolmácskészüléket – korlátozott számban, kaució ellenében – biztosítunk.

Az ünnepi szenátusi ülésre és a székfoglaló előadásra a MOME rektora és az egyetem közössége nevében tisztelettel meghívjuk! Peter Zumthor svájci építész (66) Haldensteinben él és dolgozik. Művei az építészet – filozófia – képzőművészet hármasságában fogantak, munkáira éppúgy jellemzők a legnagyobb műgonddal megtervezett és kivitelezett részletek, mint a lírai absztrakt gondolatiság. Számos kimagasló építészeti alkotás tervezője, Münchentől Bostonig több neves építész-iskola oktatója. Legismertebb munkái a Szent Benedek kápolna Sumvitgban, a Termálfürdő Valsban, a Művészeti Múzeum Bregenzben, a 2000-es Svájci Pavilon Hannoverben, a Kolumba Kölnben és a Bruder Klaus kápolna Németországban.

Peter Zumthor 2008-ban elnyerte a Premium Imperialét, Japán legjelentősebb művészeti díját. 2009. április 13-án pedig a minimalista építészet éllovasa a Pritzker Építészeti Díj kitüntetettje lett s ezzel gyakorlatilag az építész szakma „Nobel díjasa”. A legrangosabb szakmai elismerést odaítélő Hyatt Foundation a 100 ezer amerikai dollárral illetve bronz medállal járó kitüntetés hivatalos díjátadó ceremóniáját május 29-én tartja Buenos Aires-ben. Peter Zumthor a díj kapcsán a következőt nyilatkozta: „Az elismerés reményt adhat a fiatal szakembereknek, hogy a minőségi építészeti munka felé valótörekvés láthatóvá válik különleges hírverés nélkül is.”

Olvassa el Peter Zumthor méltatását a Pritzer díj honlapján:

http://www.pritzkerprize.com/laureates/2009/mediatextbooklet2009.pdf

Via & more: MOME

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: