HELLODESIGN.HU – design.derű.barátok.

A MOME újra Milánóban

Posted in 01. Design, 13. Hazai hírek, Kiállítások by Hellodesign on 2009. április 15. szerda

latvany

A magyar design fiatal tehetségeinek menedzselése a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem missziójának szerves része, ezért európai kiállításaink sora idén sem szakadhat meg. A tavalyi Taste MOMEnts körút után 2009-ben a világ 2 legnagyobb-legrangosabb nemzetközi designeseményén, a milánói iSaloni-n (április) és a London Design Festival-on (szeptember) mutatjuk be a magyar design legprogresszívebb tendenciáit, mivel meggyőződésünk, hogy a nemzetközi szcénában való jelenlétünk az ország kulturális párbeszédképességéhez járul hozzá, amely hosszabb távon gazdasági versenyképességünk esélyeit is javítja. Ugyanakkor diákjaink és tanáraink aktuális nemzetközi információkhoz, korszerű ismeretekhez jutnak, mindez pedig közelebb vihet a tudásalapú társadalmakra jellemző gazdasági szerkezet kiépüléséhez.

A That’s Design! (The new creative generation) kiállítás április 22-től 27-ig látható Milánóban, a Zona Tortona kiállítási programjának részeként, amely az iSaloni egyfajta kreatív versenytársaként szerveződik Milánó revitalizáció alatt álló ipari negyedében. Szervezői a Domus Academy és a Politecnico di Milano. A Zona Tortona 90 helyszínen és összesen 35ezer négyzetméternyi felületen zajló kiállításai a tavalyi évben 90ezer látogatót vonzottak. (Milánóban már komoly sikerrel szerepeltünk 2007. áprilisában az iSaloni fiatal designereknek szóló megarendezvényén, a SaloneSatellite kiállításon, ahol 150ezer látogató előtt nagy sikerrel debütált a Curiosity Cabinet névre keresztelt projektünk.)

A 2009-es That’s Design! több gyárcsarnoknyi területen kimondottan fiatal designerekre és a világ designiskoláira koncentrál. ( http://www.thatsdesign.it , http://www.zonatortona.net )

A MOME 18 négyzetméteres standja a Politecnico di Milano kiállításának közvetlen szomszédságában kapott helyet. Kiállítási anyagunk több, speciálisan erre az alkalomra készült prototípust, fejlesztést tartalmaz. A MOME kiállítása tematikailag a design, a művészet és a tudomány átjárhatóságát, egymást kölcsönösen megtermékenyítő kortárs tendenciáit reprezentálja. Kiállítóink között jelenlegi hallgató, frissdiplomás és néhány éve nálunk végzett designer egyként található. Milánóban olyan fiatal designereknek adunk bemutatkozási lehetőséget, akik új jelrendszerrel dolgozó kísérleti alkotásaikat a legkorszerűbb technikákra alapozzák, (hiszen a design ma már elsősorban technológiai versenyt jelent), vagy éppen egyedi értelmezési struktúrákat alkotnak, és a körülöttünk lévő közeget a design eszközrendszerén keresztül absztrakt módon értelmezik.

Kiállítók: Budai Zsolt, Erdélyi Tamás, Je suis belle (Dévényi Dalma és Kis Tibor), Kiss Bence Ádám, Lőrincz Réka, Nagy Ágoston és Püspök Balázs

Kurátor: Halasi Rita Mária | Projektmanager: Németh Zsófia | Látvány: Ágh Márton

Budai Zsolt: Fénylények

A Fénylények alapötlete egy több célra használható világító plasztika megteremtése volt. Hangulatvilágításként lakásban vagy szórakozóhelyen egyaránt ideális. A lámpa anyaga neon gázzal töltött boroszilikát üvegcső, amely nagyfeszültségű áram hatására kezd világítani.

budai

 

Püspök Balázs: Constellation lámpa

A Constellation lámpát, mely egyensúlyi helyzetben éri el végleges formáját, Calder mobilszobrai inspirálták. A LED fényforrások színe tetszőlegesen változtatható, ellensúlyozva ezzel a színtelen lámpatestet. Háromkaros változatban leginkább hangulatvilágításként használható. Visszafogott formájából következően középületekben és otthonokban egyként jól funkcionál. A konstrukció újabb karokkal kibővítve, az így elért nagyobb fényerővel, általános világításként, a csillár újraértelmezéseként is alkalmazható. 

puspok_balazs1

 

Kiss Bence Ádám: Bug

A BUG egy környezet reagens tárgy, interaktív ékszer, amely a hőmérsékletet fénnyé alakítja. Funkciója nyitott: különleges jelként bármilyen felületre felragasztható, legyen az a testünk, egy laptop vagy akár egy bicikliváz. A használó működése közben megfigyelheti, hogy a levegő, egy palack bor vagy épp a testünk hőmérséklete miként rajzolódik ki színekben, fényekben vagy a BUG programja által létrehozott ritmusokban. 

bug

 

Kiss Bence Ádám és Nagy Ágoston: Space Scan (interaktív installáció)

A kézbe vehető és szabadon mozgatható táblára képek és animációk vetülnek, melyek témája a látogató térbeli mozgásának és helyzetének függvénye. A tábla különböző irányokba forgatva és mozgatva más-más tartalomhoz juttatja a befogadót.

Az installációt működtető technikai háttér saját fejlesztésű szoftver és hardver eredménye. A táblába integrált LED-eket egy realtime alapú szoftver vizsgálja, mely a bevetített környezetet egy vizuális információval teli virtuális térré alakítja. Az így kialakult zónák egyfajta experimentális interface-ként foghatóak fel: design munkákról készült fotók, renderek, absztrakt animációk “tapogathatók” le a térben. 

space_scan

 

Erdélyi Tamás: Kézifűrész

A fűrész olyan problémákra keresi a megoldást, mint az egyszerű és biztonságos szállíthatóság, valamint az ergonomikus használathoz szükséges kialakítás. A szállítás megkönnyítése végett a keret íves formája leegyszerűsíthető, és a fűrészlap a kiegyenesített, üreges vázba integrálható. Anyaga üvegszövettel merevített szénszálas kompozit, amely könnyűvé és ellenállóvá teszi a szerkezetet.

A keret elemeit tervezője úgy alakította ki, hogy megfelelő szögben álljon a markolat, kényelmes fogást biztosítson és keresztmetszete használat közben a tenyér erősebb szöveteit terhelje. Az egymásba illeszthető elemeket egy acéllap fogja össze, melynek feszessége a markolat alatt elhelyezett csavarral állítható. A szabvány fűrészlapot gyorsan és egyszerűen rögzíthetjük egy megszakított rögzítő gyűrűvel.

furesz

Lőrincz Réka: Lufi karkötő és gyűrű

Ezek az ékszerek eredetileg színpadra készültek, ezért nagyobbak az átlagosnál. Anyaguk biológiailag100%-ban lebomló (biodegradálható) lufi, a gyűrű foglalata eloxált alumínium. Az ékszerek lufi része cserélhető, így többször is használathatók. Mivel tömegüket a levegőnek köszönhetik és lebomló anyagból készültek környezettudatos válaszként szolgálnak a növekvő hulladéktermelés problémájára. 

lorincz_reka

 

Je suis belle: Darazsolt maxiruha

A tubussziluettet követő haute couture maxiruha anyaga 97%-os hernyóselyem, merevítőbélése pamutszatén. A felületmegmunkálás kézimunka, a darazsolás fonást imitáló válfajával készült, felfelé csökkenő léptékkel. Ez a több, mint 300 kézimunkaórát igénylő darab a Je suis belle 2009-2010- es őszi-téli kollekciójának egyik imidzsdarabja. A kollekciót a természet, a téli erdő kopár kuszasága, zaklatott ritmikája ihlette. A sziluettek jellemzően vertikális irányúak, tubusszerűek. 

maxi

A MOME milánói kiállításának megvalósításához a Magyar Szabadalmi Hivatal nyújtott támogatást.

További információ: Halasi Rita Mária, kurátor | galeria@mome.hu |06 20 914 3810

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: